Skip to content

Din lumea copiilor: O călătorie în Rai

by Raluca Mosora on 28 ianuarie, 2012

calatorie in raiDupă ce îmi povestește despre bătălia între îngerul păzitor si îngerii răi, care vor să îi facă pe oameni să păcătuiască, fetița de nouă ani îmi spune că după moarte oamenii pot ajunge fie în Rai, fie în Iad. Făcând ochii mari, fetiţa spune că ea nu vrea să ajungă în Iad. Îmi povesteşte pe nerăsuflate că Iadul este un loc în care sunt cazane mari, şi unii oameni sunt fierţi, alţii sunt jupuiţi, sunt multe strigăte şi nu se poate să mai ieşi de acolo niciodată. Cum vocea îi tremură puţin, îi propun să îmi spună cum arată Raiul.

Cu un zâmbet larg, fetița spune că Raiul este un loc în care este multă lumină. Chiar la intrare sunt nişte porţi mari, de fier, şi înăuntru este o poiană foarte frumoasă, cu iarbă verde, și într-o parte curge un râu de miere. În Rai este numai zi şi nu sunt niciodată nori. Chiar în mijloc sunt două mese mari, întinse, în care găseşti tot felul de bunătăţi. De exemplu pe o masă sunt fripturi, aperitive, pizza, şi pe cealaltă sunt numai dulciuri si prajituri. Dar pe masă nu sunt cornuri cu ciocolată, pentru că ciocolata nu este sănătoasă. Sunt numai cornuri cu vanilie, însă şi ele sunt foarte bune! Toate dulciurile sunt făcute să fie sănătoase, pentru că nişte îngeri bucătari ştiu cum să gătească sănătos şi nimeni nu se îmbolnăveşte de la mâncare. După ce se gândește puțin, spune că și în Rai, ca și pe Pământ, se mănâncă în unele zile de post. Dar şi mâncarea de post este acolo foarte bună! adaugă ea încrezătoare.

Dacă te plimbi prin Rai, o sa vezi multi oameni fericiți, care stau la masă, vorbesc şi se joacă. Spune entuziasmată: există distracţie şi în Rai! De exemplu fetele se dau pe bicicletă și băieții se dau pe piste de skateboard. Numai că nu există trambuline, ca să nu se accidenteze nimeni cand se dă cu skateboardul sau cu bicicleta. Imediat se răzgândește și spune: de fapt sunt şi trambuline, dar au perne mari sub ele, aşa că nimeni nu se poate lovi!

În Rai nu sunt străzi şi nici maşini, ca să nu existe accidente. Toţi oamenii merg cu bicicleta şi nimeni nu păţeşte nimic rău. Oamenii merg cu bicicleta la muncă, acasă, să se plimbe, și copiii merg la școală, pentru că și în Rai copiii merg la școală. Acolo predau numai îngeri, care te învaţă de toate: despre cultura generală, despre cum să fii mai bun, despre cum să fii un înger. La şcoală se stă opt ore, însă pauza de prânz este de o oră, şi toţi copiii primesc mâncare în acea pauză. Tuturor copiilor le place la școală, în Rai.

Casele în care locuiesc oamenii sunt foarte mari. De fapt, sunt ca nişte palate, care sunt din aur, argint şi diamante. Fiecare om are lângă palat un parc mare în care sunt leagăne, tobogane, piscină şi tot ce mai vor ei. Ei se joacă acolo cât vor, pentru că în Rai nu îmbătrâneşti şi nici nu mai ai cum să mori. În Iad poţi să mori de mai multe ori, dar în Rai este viaţă veşnică.

Gândindu-se ce mai fac oamenii în Rai, fetiţa spune că acolo nu există televizor, pentru că emisiunile i-ar putea face pe oameni răi. De fapt există televizor, numai că sunt doar emisiuni educative, făcute de îngeri, şi ştiri, ca să afle toţi ce se mai întâmplă pe Pământ. Oricum oamenii nu prea stau în casă la televizor, pentru că ies afară şi se distrează cu ceilalţi.

Odată imaginea Raiului completată, spune că i-ar plăcea foarte mult să ajungă în Rai, însă crede că este destul de greu să ajungi acolo. După ce mori, Dumnezeu şi îngerul tău te cheamă la Judecata de Apoi. Tu trebuie să urci pe o scară cu o mie de trepte. Pe fiecare treaptă Îngerul te întreabă despre anumite păcate, pe care dacă l-ai făcut nu poţi să treci mai departe. De exemplu dacă vorbeşti urât sau dacă nu te închini nu o să ajungi în Rai. Spunând asta, fetița se întristează, pentru că îşi doreşte foarte mult să ajungă acolo. Spune că nu ştie dacă păcatele se pot ierta, însă i-ar plăcea foarte mult să nu ajungi direct în Iad dacă ai făcut un păcat. După ce se mai gândește puţin la Rai și Iad îmi propune să desenăm un îngeraș bun, care se roagă pentru noi.

Notă: deși este autentică, povestioara relatată de această fetiță a fost modificată ușor pentru a proteja identitatea acesteia. Lucru care nu ne împiedică să facem fel de fel de interpretări asupra felului în care gândesc copiii, nu-i așa?

(Sursa foto)

5 Comments
 1. Mariana Nistor permalink

  Asa imi imaginam si eu Raiul dar mi se pare ca fata e prea speriata de Iad. Nu ar trebui ca copiii sa fie atat de mult speriati de povesti din-astea

  • Asa este, fetita parea mai degraba speriata sa nu ajunga in Iad, si de asta practica foarte frecvent ritualuri religioase (se ruga de cateva ori pe zi, isi facea cruce cu limba cand se gandea ca a facut un pacat). Din pacate copiii tind sa interpreteze literal fiecare invatatura religioasa, si daca li se spune ca un anume pacat ii va face sa nu mai intre in Rai, ei chiar cred asta si sunt foarte afectati.

 2. simona permalink

  După părerea dvs cum ar trebui să-i expunem unui copil de 9 ani lucrurile acestea? Evident că în cazul de faţă fetiţa e prea speriată şi ia totul foarte literal. Eu cred că nu ar trebui să le ascundem lucurile astea dar probabil că la fiecare vârstă se poate spune câte puţin. În orice caz, nu aş fi de acord să le spunem minciunele în locul lucrurilor care ar fi prea greu de înţeles pentru ei. Dar eu nu sunt un specialist, îmi imaginez doar cum aş proceda cu copiii mei care momentan sunt destul de mici.

  • Simona, eu as pune accentul pe cat este de important ca ei sa se straduiasca sa faca fapte bune, la ce este important sa faca fapte bune acum (pentru ca ei inca nu pot gandi pe termen lung, cum este viata de dincolo). I-as invata ca orice pacat se poate ierta, daca te straduiesti pe viitor sa nu il mai faci. Am vazut prea multi copii speriati de grozaviile care ii asteapta in viata de dupa, si care erau convinsi ca sunt niste copii rai, care merita sa ajunga in Iad (desi nu erau, evident). Asa ca eu cred ca metoda amenintarii cu Iadul nu da roade, ci mai degraba ii sperie fara folos.

 3. Lidia permalink

  Va multumim mult pentru toate sfaturile! Incerc sa iau aminte la cat mai multe si sa le aplic la copilasii mei, cred ca e f important…Mult spor in toate si cat mai multe idei sa aveti!!

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.