Skip to content

Joc: Recunoaște emoția!

by Raluca Drăghici on 5 noiembrie, 2011

joc de dezvoltare emotionala Fiecare emoţie pe care o avem trezeşte în corpul nostru anumite reacţii. Spre exemplu, când suntem bucuroşi simţim o senzaţie de relaxare şi uşurare și luăm o poziție destinsă, când suntem furioşi simţim o strângere a stomacului și luăm o poziție încordată. Corpul nostru reacţionează permanent la emoţiile ce ne străbat, chiar dacă nu suntem conştienţi întotdeauna de ele. Copiii învață treptat să recunoască și să denumească propriile trăiri, ca parte a dezvoltării emoționale. Jocul pe care ți-l propun îl ajută pe copil să intre în contact cu propriile sentimente și să își conștientizeze mai bine reacțiile emoționale.

Vârsta potrivită: peste 5 ani

Materiale necesare:  pentru acest joc nu ai nevoie de materiale.

Ce trebuie făcut?

  • Acest joc nu necesită condiţii speciale de desfăşurare, ci doar ca tu şi copilul tău să aveţi dispoziţie să vorbiţi. Întreabă-l mai întâi dacă și-a dat seama că de fiecare dată când simte o anumită emoție, în corpul lui se produc anumite reacții. Propune-i să observaţi împreună care sunt reacţiile pe care diferitele emoţii le produc în corpul fiecăruia dintre voi. Spune-i că pentru a-şi da seama de asta, trebuie să fie foarte atent la ce se întâmplă în corpul lui când îi vei spune să îşi imagineze diferite emoţii.
  • Propune-i mai întâi să îşi imagineze că este furios. Spune-i să ia poziţia pe care o are de obicei când este furios. Întreabă-l unde anume în corp simte cel mai tare furia? Pot fi braţele, poate fi stomacul, poate simţi că îi bate mai tare inima, că i se încleştează fălcile. Încurajează-l să fie atent la corpul lui, şi la toate senzaţiile care apar când îşi imaginează că este furios, și roagă-l să spună unde simte aceste senzații.
  • Este acum rândul tău să îţi imaginezi că simți furie. Ia poziţia care exprimă pentru tine cel mai bine această stare, şi, fiind atent la părţile corpului care sunt cele mai activate, spune-i-le copilului. Poţi să îi spui şi cum anume se simt aceste părţi ale corpului când simţi furie, spre exemplu: simt că stomacul este contractat, simt o strângere în inimă, furnicături în braţe, etc.
  • Observaţi apoi împreună care sunt diferenţele şi asemănările între felul în care simţiţi fiecare furia. Spune-i foarte clar că este normal ca fiecare dintre noi să simţim emoţiile diferit, pentru că fiecare om este unic. Acum, că aţi aflat cum arată fiecare când este furios, vă va fi mai uşor de acum încolo să vă daţi seama când celălalt are această stare.
  • Continuă cu o altă emoţie, spre exemplu starea de linişte. Invită-l să ia o poziţie care arată cel mai bine că este liniştit, şi apoi repetă procedura: încurajează-l să îşi dea seama care sunt locurile din corp unde simte cel mai tare liniştea, şi ce senzaţii apar când este liniştit. Fă acelaşi lucru şi tu, şi apoi observaţi diferenţele şi asemănările între felul în care trăieşti tu liniştea şi felul în care o trăieşte el.
  • Continuă rând pe rând jocul cu alte emoţii: teamă, veselie, plictiseală, entuziasm, tristeţe, curaj, rușine, sau alte emoţii pe care ai observat că micuţul le trăieşte mai des. Este bine să alternezi o emoţie negativă şi una pozitivă. După fiecare rundă a jocului felicită-l pe copil că a reuşit să fie atent la corpul lui.
  • La sfârşit, puteţi face următorul joculeţ: fiecare mimează rând pe rând o emoţie, şi celălalt trebuie să îşi dea seama despre ce emoţie este vorba. Chiar dacă nu reuşiţi să ghiciţi tot timpul emoţia pe care o mimează celălalt, continuaţi jocul atâta timp cât vă face plăcere.

Bine de ştiut:

  • Chiar dacă pare o sarcină simplă, ultima parte din joc ce presupune mima emoţiilor este destul de dificilă. Pentru că fiecare dintre noi avem o reacţie diferită la aceeaşi emoţie, şi ne exprimăm emoţiile diferit, este mai greu să ne dăm seama cu exactitate ce emoţie trăieşte celălalt. De aceea este important să nu consideri greşelile tale sau ale copilului ca ceva rău, ci ca pe ceva firesc. Este indicat să pui accentul pe momentele în care copilul tău reuşeşte să ghicească, și să nu îl cerți când greșește.
  • Poţi aplica întrebările de la acest joc ori de câte ori micuţul tău experimentează o emoţie puternică, dar nu ştie să o exprime. În acest caz, poţi să-l ajuţi să îşi dea seama ce simte întrebându-l mai întâi Ce simţi acum în corp? Ce senzaţii ai? În felul acesta, pornind de la corp, copilul îşi poate da seama ce emoţii are. Dacă reuşeşte să spună cum se simte în acele momente, el se şi eliberează parţial de respectiva emoţie.
  • Jocul pe care ți l-am propus se poate aplica cu mare succes şi în grupuri de copii, adolescenţi şi chiar adulţi.

Orice joc este o sursă de dezvoltare dacă nu este luat ca o joacă, și orice joacă poate deveni un joc de dezvoltare, dacă te implici emoțional alături de copil. Te invit la joc!

(Sursa foto)

Articol din categoria:Ora de joacă

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.