Skip to content

Joc: Cursa cu obstacole

by Raluca Mosora on 26 noiembrie, 2011

Joc Cursa cu obstacoleCum stai cu încrederea în copilul tău? Cât de eficient comunicaţi unul cu celălalt? Jocul de dezvoltare emoţională pe care ţi-l propun te poate ajuta să afli răspunsul la aceste întrebări. În plus, el este o ocazie de a creşte nivelul de încredere între tine şi copilul tău, şi de a comunica mai bine cu el.

Materiale necesare: O eşarfă groasă şi diferite materiale (haine, obiecte moi, jucării de pluş) pe post de obstacole.

Vârsta potrivită: peste 7 ani.

Ce trebuie făcut:

  • În acest joc unul dintre voi va fi Ghidul şi celălalt Exploratorul. Exploratorul este cel care trebuie să parcurgă o “Cursă cu obstacole”, legat la ochi, iar ghidul este cel care îl va ajuta să o termine cu bine (vei vedea imediat cum). În primul rând trebuie să alegeţi cine este ghidul şi cine va fi exploratorul. Cel care vrea să fie explorator se leagă la ochi cu eşarfa, astfel încât să nu vadă nimic.
  • Ghidul aranjează prin cameră “Cursa cu obstacole”. El se gândeşte la un traseu pe care exploratorul trebuie să îl parcurgă, şi aşează nişte obstacole de-a lungul lui. Este indicat că obstacolele să fie formate mai ales din materiale moi (haine, obiecte moi, jucării de plus, etc), ca în cazul în care exploratorul calcă peste ele să nu păţească nimic.
  • Când ghidul a terminat de pregătit camera, cursa poate începe. Regula este că exploratorul nu are voie să vorbească, ci trebuie să facă doar ce i se spune. Ghidul trebuie să îi dea instrucţiuni verbale exploratorului despre cum să pacurgă traseul şi cum să ocolească obstacolele. El nu are voie să îl atingă pe explorator. După ce Cursa s-a încheiat schimbaţi rolurile între voi, şi mai faceţi o rundă.
  • După ce amândoi aţi parcurs Cursa cu obstacole, discutaţi despre cum a fost pentru voi acest joc. Iată câteva sugestii de întrebări la care puteți să răspundeţi: Când ai fost legat la ochi, ți-a fost uşor să urmezi instrucţiunile? Aveai încredere în celălalt? Cum te simțeai când nu puteai vedea nimic? Când tu ai fost ghidul, cât de uşor ţi-a fost să conduci? A fost simplu să dai instrucţiuni? Celălalt te-a ascultat? Avea încredere în tine?
  • Jocul poate continua cu nivelul 2. De data asta, exploratorul are voie să vorbească, însă ghidul nu poate vorbi. El trebuie să îl ghideze pe explorator prin Cursa cu Obstacole cu ajutorul unui zgomot, pe care trebuie să îl stabiliţi de dinainte. Acest zgomot poate fi un sunet, un fluierat, pocnit din degete, bătut din palme, etc. Ghidul stă în faţa exploratorului la distanţă de un metru şi, fără să îl atingă, trebuie să îl conducă prin traseu cu ajutorul zgomotului respectiv. El nu are voie să spună nimic, şi nici să scoată alte sunete în afară de cel stabilit de dinainte.  Schimbaţi rolurile între voi, şi mai faceţi o rundă.

Bine de ştiut:

  • În cazul în care unul dintre voi s-a împiedicat de un obstacol, este interesant să discutaţi după ce se termină jocul cum v-aţi simţit fiecare dintre voi în acel moment. Din cauza cui crede fiecare dintre voi că s-a întâmplat aşa? Cine şi pentru ce se simte vinovat? Uneori, vei observa că felul în care aţi reacţionat în joc seamănă cu modul în care reacţionaţi zi de zi în situaţiile în care unul din voi face o greşeală.
  • Acest joc este o ocazie să vorbiţi despre piedicile şi obstacolele din viaţa reală. Observaţi felul în care reacţionaţi în situaţiile în care “nu vedeţi” ce trebuie făcut, cât de multă nevoie aveţi de ceilalţi, câtă încredere aveţi că ceilalţi vă vor ajuta. Puteţi vorbi de asemenea despre cât de bine aţi reuşit să vă faceţi înţeleşi, şi care au fost dificultăţile de comunicare dintre voi.
  • Acest joc se poate adapta foarte bine şi pentru grupuri de copii, adolescenţi sau adulţi. Când se aplică în grup, obstacolele se pun la comun, și fiecare ghid îşi stabilește propriul traseul printre aceste obstacole. Perechile se vor intersecta unele cu altele, ceea ce face acest joc cu atât mai incitant şi mai provocator.
Uneori, să reușești să te joci cu copilul tău este o cursă cu obstacole. Trebuie să treci de lipsa de timp, de presiunea treburilor de zi cu zi, de oboseală și de grabă ca să puteți împărți câteva momente de calitate împreună. Dar când faci asta, îți dai seama că efortul a meritat din plin!
(Sursa foto)
Articol din categoria:Ora de joacă

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.