Skip to content

Educaţia sexuală la copiii preşcolari

by Raluca Drăghici on 1 noiembrie, 2011

Precum spuneam în articolul referitor la sexualitatea copiilor preşcolari, orice copil are anumite curiozităţi şi manifestări sexuale. Ce faci însă când te confrunţi ca şi părinte cu acestea? Ce este indicat să îi răspunzi micuțului când întreabă de unde vin copiii? Cum să reacţionezi dacă copilul tău l-a spionat pe unul din colegii de grădiniţă la baie? Ce este cel mai potrivit să faci dacă îţi observi copilul atingându-și zonele intime?

Poate că şi ţie, ca şi majorităţii părinţilor, îţi vine să îţi pedepseşti copilul când îşi manifestă sexualitatea. Este însă pedeapsa o soluţie? Este posibil ca vina şi ruşinea referitoare la sex pe care i-o inoculăm odată cu pedeapsa să aibă consecinţe pe termen lung asupra lui, când va creşte şi îşi va începe viaţa sexuală? Pe de altă parte, ce altceva să faci? Şi mai ales, cât de multe să îi spui când te provoacă cu anumite întrebări delicate? În acest articol voi încerca să răspund la aceste întrebări, și să îţi ofer câteva sugestii referitoare la educaţia sexuală a copiilor preşcolari.

Ce este potrivit să le spui copiilor despre organele genitale?

Când copilul îşi descoperă propriul corp, pentru el nu există o diferenţă clară între organele genitale şi restul părţilor corpului. El îşi explorează zonele intime cu aceeaşi naturaleţe cu care îşi explorează celelalte zone ale corpului. Când însă părinţii devin foarte atenţi, neliniştiţi sau jenaţi când vine vorba despre organele lui genitale, acesta începe să fie curios în legătură cu ele. Curiozitatea creşte mai ales dacă părinţii se feresc să spună denumirile organelor genitale, preferând termeni populari cum ar fi cocoşel sau păsărică.

Cel mai bine este să îi transmiți copilului faptul că organele genitale sunt la fel ca toate celelalte părţi din corp, fără să li se acorde o importanţă specială. Singura preocupare pe care trebuie să o aibă copilul referitoare la propriile organe genitale se referă la menţinerea igienei.

Această vârstă este foarte potrivită ca micuţii să înţeleagă cum funcţionează corpul lui: ce rol are inima, la ce folosesc plămânii, etc. Când vine vorba despre organele genitale, este suficient să îi spui că ele servesc pentru a urina, fără să menționezi şi despre funcţia de reproducere. Pentru ei este prea greu să înţeleagă aceste detalii. Dacă copilul a aflat de undeva despre funcţia de reproducere, spune-i că veți vorbi despre aceste lucruri când creşte mai mare şi va putea să înţeleagă mai bine.

Cum să le spui copiilor despre diferenţele între băieţi şi fete?

Fiind fini observatori, copiii îşi dau seama de diferenţele anatomice dintre fete şi băieţi. Prima lor explicaţie referitoare la acestea este că fetele nu mai au penis, deşi ar fi trebuit să aibă. Gândind aşa, copiii îşi fac fel de fel de teorii privind motivul pentru care fetele nu mai au penis. Pentru că aceste diferenţe să fie interpretate corect, este important să spui explicit că şi fetele au organe genitale, însă ele sunt în interior şi nu se văd. Va trebui să explici că aşa cum fetiţele se îmbracă altfel şi se joacă altfel decât băieţii, aşa diferă şi la unele părţi din corp, însă asta nu le face să fie cu nimic mai presus sau mai prejos decât băieţii.

Cum să răspunzi la întrebarea De unde vin copiii?

Deşi nu pot înţelege actul reproducerii, copiii sunt capabili să facă legătură între creşterea burticii mamei şi apariţia unui frăţior. Dacă atunci când îşi întreabă părinţii cum apar copiii primesc explicaţia cu barza, copiii devin şi mai nedumeriţi, pentru că nu înţeleg totuşi de ce creşte burta mamei. De aceea, rolul părinţilor este să ofere o explicaţie simplă şi logică referitoare la apariţia copiilor, care să risipească frământările acestora.

Este bine să spui că copilul creşte în burtica mamei o perioadă, așa cum şi el când era mic a stat o vreme în burtica ei, şi apoi a venit pe lume.

Dacă copilul vrea să ştie cum a ajuns copilul în burtică, nu este indicat să intri în detalii. Tot ce are nevoie copilul să ştie este că nu s-a întâmplat din cauză că mama a mâncat ceva, ci din cauză că şi mama şi tata au dorit acest lucru. I se poate spune că mama şi tata se iubesc, și pentru că și-au dorit încă un copil, au facut un fel de dans special, pe care doar oamenii mari pot să îl facă după ce se căsătoresc. Este important să îi spui că doar oamenii mari pot face acest dans, pentru că uneori copiii chiar iau lucrurile ad literam, și cred că dacă dansează cu un alt copil, este posibil să rămână însărcinați.

Dacă copilul insistă să îi dai mai multe detalii despre ce se întâmplă între mamă și tată, spune-i doar că veţi vorbi despre acest dans când va creşte mai mare şi va putea înţelege. Înainte de intrarea în pubertate, este bine să îți ții promisiunea față de copil, și să aveți o discuție mai detaliată despre sex.

Dacă micuţul înţelege că copiii apar în burtica mamei, că la apariţia unui copil participă ambii părinţi, şi că doar oamenii mari pot să facă acel dans special în urma căruia apare un copil, curiozitatea lui va fi satisfăcută.

Cum să reacţionezi când copilul se masturbează?

A observa că propriul copil se masturbează este de multe ori o experienţă mult mai şocantă pentru părinţi decât pentru copii. La copii, descoperirea şi stimularea zonei genitale este doar o altă modalitate de a obţine plăcere, şi la început ei nu au conștiința faptului că fac ceva interzis. De aceea, reacţia de furie, jenă sau şoc a părinţilor îi ia pe nepregătite şi le formează primele sentimente de ruşine şi de vinovăţie cu privire la propria sexualitate.

Dacă copiii sunt pedepsiţi aspru pentru aceste manifestări, în mintea lor se va crea ideea ca sexualitatea este ceva negativ sau de care trebuie să te ascunzi. Această idee poate crea inhibiţii şi dificultăţi în viaţa sexuală de mai târziu. Mai mult, pedeapsa nu îi opreşte pe copii să se mai masturbeze, ba chiar de multe ori amplifică acest obicei. Copilul va continua să facă acelaşi lucru pe ascuns, simţind în acelaşi timp teamă şi ruşine. Din cauză că este neliniştit că face un lucru interzis, el va tinde să apeleze şi mai des la masturbare, ca formă de eliberare de tensiuni. Aşadar, pedepsirea copiilor când se masturbează nu este o soluţie bună pe termen lung.

Având în vedere că masturbarea este oricum un fenomen tranzitoriu care se va stinge de la sine în jurul vârstei de 7 ani, este mult mai potrivit ca preocuparea ta să fie spre a descuraja manifestările ei în public, fără să îți propui ca ea să dispară cu totul.

Este important ca în acele momente delicate să acţionezi cu mult tact. Poți de exemplu să îi distragi copilului atenţia de la activitatea masturbatorie, propunându-i să facă altceva.

De asemenea, atunci când micuțul face asta în public sau de față cu altcineva, îi poți spune ca acest lucru nu se face în public, pentru că este ceva intim, aşa cum și atunci când mergem la toaletă trebuie să fim singuri.

Dacă copilul continuă să se masturbeze frecvent, chiar dacă ştie că nu are voie, poate fi un semn că este neliniştit. În acest caz, cel mai bine ar fi să vorbești cu copilul, pentru a-ți da seama ce anume îl tensionează. De multe ori copiii care nu fac suficientă mișcare și care sunt neliniștiți recurg la această formă de a-și descărca tensiunile în exces.

Ce să faci când copilul te spionează sau vrea să te vadă dezbrăcat?

Copiii sunt curioşi să îşi vadă părinţii dezbrăcaţi, şi de multe ori îi roagă să îi lase să se uite când fac baie, sau îi spionează. Această curiozitate se poate manifesta şi faţă de alţi copii. Chiar dacă pare o cerere inocentă, copiii ştiu că de fapt vor ceva interzis. Aşadar, dacă părinţii se lasă înduplecaţi, ei nu îi sting curiozitatea copiilor, ci mai mult o ațâță.

Dacă copilul îţi cere să te vadă dezbrăcat, este o bună ocazie să îl înveţi câte ceva despre intimitate. Îi poţi spune că, aşa cum el are anumite lucruri pe care le foloseşte numai el, cum ar fi hainele, periuţa de dinţi, aşa există şi anumite părţi din corp pe care le vede şi le atinge numai el. Copilului trebuie să i se spună că aşa cum unele lucruri nu se împart cu alţii, aşa nici anumite zone din corp nu trebuiesc văzute sau atinse de ceilalți.

Copilului trebuie să îi fie specificate care sunt aceste zone intime, şi să i se spună clar că nu are voie nici să se uite, nici să atingă, nici să le arate altor copii.

Deşi acestea sunt principalele aspecte referitoare la educaţia sexuală a preşcolarilor, sunt sigură că mai pot exista şi alte situaţii delicate despre care nu am vorbit aici.

In concluzie, desi pare un subiect delicat, când răspunzi la întrebările copilului referitoare la sex, trebuie să respecți aceste principii simple:

 • Să folosești cuvinte simple și pe înțelesul lui
 • Să nu intri în detalii referitoare la actul sexual în sine, dar nici să nu îi minți sau să eviți subiectul
 • Să îl întrebi pe copil ce anume îl preocupă, sau ce crede despre subiectul acela, și să îi risipești îndoielile și teoriile greșite din mintea lui

De asemenea, în faţa oricărei manifestări de sexualitate a copilului tău ar fi indicat să faci următoarele lucruri:

 • Să nu îi inoculezi copilului sentimente de ruşine şi dezgust, ci mai degrabă să consideri aceste lucruri ca fiind fireşti.
 • Să ai încredere că aceste comportamente vor trece de la sine în jurul vârstei de 7 ani
 • Să nu faci mare caz de aceste comportamente, astfel încât micuţul tău să nu fie afectat pe termen lung de reacțiile tale
 • Să fii preocupat ca aceste comportamente să nu se manifeste în public, și să nu îi implice și pe alți copii

Iar dacă ai întrebări, nelămuriri, completări, sau vrei să îmi povesteşti despre cum anume ai făcut tu faţa manifestărilor sexuale ale copilului, te invit la dialog, în secţiunea de comentarii.

(Sursa foto)

32 Comments
 1. Telly permalink

  Eu zic sa rectifici – cu chestia: ”că masturbarea este oricum un fenomen tranzitoriu care se va stinge de la sine în jurul vârstei de 7 ani,…”

  Aiurea! Eu si alti baieti ne masturbam si pe la 15-16 ani! Iar unii o fac si casatoriti fiind…!

 2. Telly, stii vorba aia… „exista 2 tipuri de barbati: cei care se masturbeaza, si cei care nu recunosc” :))
  Eu zic ca se intelege ca in articol nu se face referire la perioada pubertatii, cand sexul devine o preocupare normala.

 3. irina permalink

  Buna ziua!
  Fetita mea are 4 ani si jumatate si am gasit-o jucandu-se cu papusi dezbracate, pe care le punea sa se „pupe”. Am zambit si i-am cerut amanunte despre joc si mi-a raspuns ca le pune sa faca ce am facut eu cu tati intr-o noapte, cand ne-a auzit ea. Cum e mai bine sa reactionez? I-am spus ca lucrul acesta il fac doar adultii casatoriti, care se iubesc si vor sa aiba copii.
  M-a anuntat apoi ca s-a indragostit de un coleg de gradinita si ca se va casatori cu el pentru ca este „chipes”.
  Nu stiu ce ar trebui sa-i spun, si mai ales ma simt vinovata pentru ca este posibil ca ea sa fi deschis usa dormitorului nostru fara ca noi sa ne fi dat seama.

  • Buna ziua, eu cred ca daca fetita nu va cere mai multe detalii nu are rost sa incepeti discutia cu ea. Cu siguranta ca pentru ea evenimentele nu au avut un impact puternic. Este firesc ca la varsta asta copiii sa spuna ca sunt indragostiti. Puteti sa va relaxati:)

 4. laura permalink

  Buna.am aflat acum citeva zile ca fetita mea de 9 ani (acum) in urma cu 2 ani a fost dezbracata de o fetita mai mare cu 2 sau 3 ani si a fost atinsa pe zonele genitale. La rindul ei,fiica mea a facut la fel cu o fetita mai mica ca ea. Fetita aceasta a spus acum,dupa 2 ani mamei ei si urmeaza sa mearga la psiholog. Eu am intrebat_o pe fiica mea ce s_a intimplat atunci si mi_a spus ca a fost curioasa sa vada ce e asta. Mai nou am aflat si ca s_a uitat la desene animate cu sex si filmulete cu oameni care fac sex. Momentan sunt foarte nelinistita si nu stiu cum sa reactionez si ce sa fac. Locuim in alta tara si sunt un pic speriata sa merg cu ea aici la psiholog. Cu respect Laura

  • Buna ziua, daca comportamentul fetitei nu este afectat, adica daca nu vedeti nimic schimbat la ea, nu cred ca are rost sa o duceti la psiholog. Un prea mare accent pe aceste evenimente ar putea sa o faca sa se simta rusinata sau vinovata, si nu rezolva nimic. Daca dimpotriva credeti ca ea s-a schimbat sau ca are si alte comportamente ingrijoratoare, cred ca cel mai bine ar fi sa o intrebati daca vrea sa discute cu cineva despre asta. Daca zice ca nu, cred ca nu e cazul sa insistati.

 5. grigore mariana permalink

  am un baietel de 5 ani si jumatate si unul de 9 ani.cu cel mare nu am avut probleme dar cel mic ne termina. cred ca nu trec 2 zile si il prind ca se masturbeaza. am fost la un psiholog si mi-a spus ca sigur a fost abuzat sexual.Am inceput sa ii urmarim foarte atent dar nu am vazut nimic suspect. Nu sunt deloc de acord cu ce se intampla si imi e foarte greu sa cred ca e ceva normal.Daca nu trece si se intampla tot mai repetat????? Nu stim ce sa facem AJUTOR

  • Daca psihologul spune ca a fost abuzat sexual banuiesc ca v-a sugerat si inceperea unei consilieri, pentru a trece peste acest episod. Abuzul sexual este o problema foarte grava, si in acest caz, daca e sigur, atunci trebuie sa il ajutati. Asadar reluati legatura cu psihologul care v-a spus acest lucru si intrebati-l ce anume trebuie facut, pentru ca el stie despre ce e vorba.

 6. Celia permalink

  Haha foarte bun articol! Multumiri si felicitari pentru munca depusa. Se vede ca aveti multa experienta in educatia sexuala. Am 14 ani si mi se pare ceva complet normal. Chiar si fetele cand sunt mici se masturbeaza :)). Si eu faceam asta, dar nu stiam mai exact ce… fac! Mama mea mi-a zis ca e rusine de la varsta de 4 pana la 7 ani, iar de la 10 am aflat de la o prietena mai mare ca un copil se face prin sex. Nu mi-a venit sa cred si din curiozitate am intrebat-o pe mama. Intotdeauna mi-a fost rusine sa vorbesc despre asta, pentru ca am avut mereu acel simt al educatiei, cu toate ca mama niciodata nu a exagerat cu asta, am avut multa libertate. Stiam de sex inainte sa imi spuna acea fata, pentru ca la varsta de 9 ani am stat treaza pana la 12 noaptea si din greseala am zarit un canal porno. Si de atunci viata mea s-a schimbat :))). Si cum spuneam, la 10 ani mi-am intrebat mama despre sex si nu a avut de ales decat sa imi spuna, si tocmai DE ACEEA nu imi mai este rusine acum, pentru ca m-am acomodat cu ideea.

 7. irina permalink

  Baietelul meu are 5 ani si 7 luni. Anul trecut punea mana fetitelor in zona intima. Am avut reclamatii din partea educatoarei ca la un moment dat s.a rxprimat ” mai nesimtitilor, v.am atras atentia si voi tot ati mai facut lucrul asta, ceea ce m.a infuriat si acasa i.am dat palme la fund si i.am tinut morala si iar morala…Nu s.a mai repetat episodul . anul acesta insa, vrea sa mearga la baiecand sunt si fete, ori se scapa pe el musai, ori vrea sa se spele pe maini etc. INtrebandu.l de ce vrea sa merga la baie mi.a raspuns ca vrea sa vada ” pasarica” fetelor si ca e amuzant si.l face sa rada. Nu stiu cum sa reactionez…nu stiu cum ar trebui sa se comporte educatoarele, pentru ca ma astept sa stie mai multa psihologie decat cea limitata la ” nesimtit'”. Eu ca parinte ce atitudine trebuie sa am fata de copil si fata de educatoare? In sensul in care el imi povesteste ca sunt fetite care se dezbraca de chilotel cand se pregatesc de somn. Ajutor!

 8. Ramona permalink

  Buna ziua, am nevoie de ajutor ! Baietelul meu de 7 ani trece printr-o perioada stresanta si nu stiu cum sa il ajut, cum sa ii explic corect astfel incat sa il linistesc ! Acum o luna o cumnata care statea cu baiatul meu si inca 2 nepoti (1 de 4 ani si unul de 7 ani) mi-a spus ca al meu baiat „s-a laudat ” ca ne-a vazut pe mine si pe tatal sau facand „sexi” acum 4 ani cand inca dormea cu noi in camera, in patutul lui. Apoi mi-a spus ca a facut si el sexi cu verisorii lui – imbracati doar ca imitau aceeasi miscare. Initial i-am spus ca e un lucru gresit si ca nu mai are voie sa faca acest lucru, ca este un obicei al oamnenilor mari. De cateva zile ma roaga sa il ajut sa uite ca a facut acest lucru, ca se gandeste mereu, ca stie ca a facut ceva grav- se simte vinovat. In discutia cu el i-am spus ca orice problema ar avea-o poate sa vina la mine sa vorbim si acum vine si ma intreaba (ma trezeste si noaptea) daca anumite gesturi pe care le face cu putzulica lui sunt rele. I-am spus ca nu este vinovat pentru ca la momentul cand a facut asta cu verisorii lui nu stia ca este un lucru rau si ca important este ca de acum inainte sa nu mai faca acest lucru pentru ca incepand de acum stie ca nu e bine. Aseara mi-a spus singur ca se uita la sanii fetelor, la fundul lor si bineinteles ma intreaba daca este normal sa o faca. Mai nou, orice lucru de care el este constient ca nu a procedat bine vine si mi-l spune. Va rog ajutati-ma cu un sfat, cum pot vorbi cu el astfel incat sa il fac sa inteleaga ca nu a facut un lucru rau, sa il pot linisti, sa il fac sa inteleaga toata treaba asta cu sexualitatea .
  Multumesc frumos, astept raspuns !

  • La 7 ani copiii au intr-adevar constiinta faptului ca sexualitatea este ceva interzis, pentru varsta lor. Faptul ca baiatul dvs. se simte vinovat ne arata ca stie si el asta. Acum, e important sa va dati seama de ce anume insista sa va spuna despre asta: eu vad doua posibilitati: prima e ca nu a inteles ca este normal ca toti copiii sa mai aiba mici curiozitati (iata de ce se uita la sani, etc), si chiar se simte speriat. Daca e asa, e bine efectiv sa ii spuneti ca acestea sunt gesturi normale, dar, cu cat ne gandim mai mult la ele, cu atat ele devin mai puternice si ajungem sa ne gandim mereu la ele. In acest caz, ii puteti spune ca nu e necesar sa va zica aceste lucruri, si ele vor disparea de la sine. Discutia prea multa despre ele nu va face decat sa ii accentueze anxietatea.
   A doua varianta este ca el incearca prin aceste discutii sa obtina permisiunea de a face lucruri interzise. Este ca un fel de testare a limitelor. Daca stiti ca el in general va testeaza si tinde sa faca opus decat ceea ce ii spuneti, atunci poate ca asta e motivul pentru care deschide subiectul. In acest caz, este mai bine sa intariti faptul ca aceste gesturi nu sunt potrivite.

   • Ramona permalink

    Va multumesc frumos doamna doctor, aveam mare nevoie de parerea dvs. Ma regasesc in prima varianta si voi aplica sfatul care mi l-ati oferit !
    O seara frumoasa va doresc !

 9. Alina permalink

  Buna ziua!Am o fetița de 5 ani jumătate pe care am prins-o cu jucării la organele genitale,i-am explicat ca se poate răni dar ea continua.Jucandu-se afara cu copii a venit un băiețel si mi-a spus ca fetița mea vrea sa ii bage degetul in funduleț,o alta fetița mi-a povestit ca ia pus mâna la păsărica.Nu stiu ce sa mai fac,am pedepsit-o,nu am mai dus-o la copii si ea tot continua la gradinita.Va rog sa imi spune-ți dacă trebuie sa merg cu ea la dr.Multumesc

  • Buna ziua, nu e necesar sa mergeti la doctor, ci la psiholog. Nu stiu in ce masura in spatele acestei probleme sunt mai multe probleme emotionale, asadar nu pot sa va spun daca va avea nevoie de o consiliere de scurta durata sau de lunga durata. Insa cu siguranta un psiholog poate sa isi dea seama si de ce face asta, dar si sa va spuna ce sa faceti dvs.

 10. Elly permalink

  Buna ziua! Am si eu nevoie de ajutor. Pe la trei ani fetita mea a fost dezbracata de mai multa ori de un verisor de patru ani.Acum dupa sase luni fetita mea face acelasi lucru la gradinita cu o fetita mai mica. Nu stiuce sa.i zic si cum s.o fac sa nceteze. Am pedepsit.o, am certat.o dar degeaba. I.am spus ca nu e frumos…dar degeaba. Va rog, astpt un sfat

 11. Corina permalink

  Buna ziua,

  Baietelul meu de 3 ani are o pasiune ptr picioare. Ne da ciorapii jos, mie sau lui tati, mangaie picioarele si uneori se urca pe ele cu zona genitala ( imbracat).
  Cand a fost in grija soacrei aceasta i-a tot spus ca e rusine asa ca face asta seara bagat sub patura ca sa nu-l vedem 🙂
  Cum ar trebui sa reactionam?

 12. Mihha permalink

  Eu i-am spus fetitei sa nu isi mai faca masaj in aceea zona

 13. Iuliana permalink

  Buna ziua
  Ma regasesc in articolul dvs. in sensul ca am o fetita de aproape doi ani si zece luni care, de aprox. doua luni de zile, isi creaza starile de mai sus cu ajutorul ursuletului de plus, a perinitei sau a paturicii, tinandu-le intre picioare destul de des, mai ales inainte de somn. banuiesc ca acum de cand a inceput gradinita face acelasi lucru si acolo la somnicul de amiaza. din cele citite pe diverse site-uri am dedus ca are ceva nelinisti. la inceput am reactionat destul de urat, am certat-o, apoi am incercat sa nu o mai iau in seama insa nu o mai pot lasa sa continue, sa nu se raneasca sau cine stie. am incercat sa vorbesc cu ea dar nu are nici trei ani, nu am cu cine sa ma inteleg. va rog un sfat! probabil va vrea si educatoarea sa discute cu mine despre asta deoarece transpira foarte mult inainte de culcare la gradinita si mi-a atras atentia si dumneaei asupra situatiei cu transpiratul si asupra faptului ca trebuie sa discutam despre asta. nu vreau sa fiu luata pe nepregatite! Va multumesc

 14. alexa permalink

  buna ziua, avem o fetita de 5,5 ani si de cateva luni il tot pandeste pe taica-su si vrea sa ii vada si sa ii atinga partile intime. ne-am tot opus explicandu-i ca sunt lucruri care nu se fac, ca sunt aspecte care tin de intimitatea fiecaruia si ca nici ea la randul ei sa nu se expuna fata de altii cel putin pana devine adult, dar cu cat ii explicam ca nu se face, cu atat mai tare insista. intr-o zi am lasat-o sa isi potoleasca curiozitatea si de atunci s-a mai astamparat dar in ultimele saptamani a fost racita, n-a mai mers la gradinita si stat acasa mai mult cu taica-su si de cateva zile se distreaza copios si incearca sa ne atraga atentia aratandu-ne funduletul gol, in special lui taica-su, mai ales cand sunt eu prezenta. i-am explicat ca sunt lucruri care nu se fac, am incercat sa inteleg motivatia ei. nu stim daca trebuie mers la psiholog sau cum sa abordam situatia, va rog sa ne sfatuiti

 15. Anca permalink

  Buna ziua!am si eu un baietel de 5 ani si 4 luni care la gradinita impreuna ci un baietel de 6 ani si o fetita s au dus la toaleta si au inceput sa si spuna unul celuilalt sa se dezbrace sa si arate fundul si fetitei i au spus ca vor sa i vada pasarica ca sa i-o pupe….d-na educatoare i-a surprins in baie.sunt socata si nu stiu cum sa reacționez sa l pedepsesc ce sa i spun in aceasta situatie? Cand l-am intrebat cum s-a intamplat asa ceva da vina pe celălalt baietel mai mare….astept raspuns….multumesc anticipat!

 16. Vag permalink

  Buna ziua. sunt mama unei fetite de 2 ani si 4 luni care are obiceiul sa se frece cu funduletul de scaun. A inceput sa faca asta cam de la 1 an si 4 luni, fara sa pot lega inceputul acestui comportament de ceva anume. Nu ne-am ingrijorat foarte tare, deoarece nu avea obiceiul sa faca asta frecvent si doar in anumite situatii clare (cand statea in scaunul pentru masa). In ultimul timp insa, de aproximativ 3 saptamani, dintr-o data, as spune, a inceput sa faca asta mult mai des. Practic, de fiecare data cand facem o pauza intre 2 activitati, sau cand o pun la masa, are tendinta sa faca numai asta. Am incercat sa ma documentez, am incercat sa pun in practica ce am citit, dar imi vine foarte greu. Incerc sa ii distrag atentia catre altceva, dar nu merge tot timpul. E ca si cum ramane cu gandul acolo si devine destul de morocanoasa… am ajuns in situatia in care suntem mereu plecati pe afara, iar cand ajungem acasa, evit sa o pun la activitati care presupun starea de a sta asezata. Incerc sa ignor pe cat pot comportamentul asta, dar am momente in care nu reusesc atat de bine sa disimulez, iar ea vede ca ma deranjeaza. Imi fac griji in special pentru faptul ca din toamna va incepe sa mearga la gradinita, iar acolo o mare parte dintre activitati vor fi statice. Oare ar trebui sa o duc la in psiholog sau psihoterapeut? Ea este un copil vesel, activ, deschis. Nu suntem parinti perfecti, dar incercam sa fim cat de buni putem, sa o implicam in activitati, sa ii aratam ca o iubim. Dar ma nelinisteste foarte mult faptul ca pare sa nu se opreasca… Astept sfatul dumneavoastra.

 17. Camelia permalink

  Buna ziua am si eu o nelamurire care ma macina foarte tare,am un baietel de 3 ani jumate si de doua zile il gasesc ascuns in locuri retrase si se atinge in zona genitala lucru care ma sperie foarte tare.as dori sa stiu cum trebuie sa reactionez in asemenea situatii?multumesc

 18. Steliana permalink

  Buna ziua. De curand am aflat ca baiatul meu (de 9 ani) s-a jucat o data cu un prieten bun de al lui, mai mic cu 3 ani, si-au dat chiloteii jos si s-au atins la zonele genitale (ale lor, nu unul pe altul). Nu cred ca inteleg ei despre masturbare, cred ca erau doar curiosi si s-au jucat. Baiatul meu, fiind mai mare, se simte vinovat si crede ca a facut ceva rau, chiar daca e un copil linistit si nu face rele, si nu a mai facut asta cu prietenul lui. Ar trebui sa merg cu el la un psiholog ca sa nu se framante? Va multumesc mult.

  • Nu neaparat, si o discutie sincera si deschisa cu dvs poate avea un efect benefic.

   • Steliana permalink

    Va multumesc frumos.

   • Petre Florina permalink

    Buna seara am si eu o problema grava baietelul meu are 4 ani jumate de ,2 saptamani ne_am mutat cu fratele meu cumnata in casa si baiatul lor de 6 ani.iam prins cum se pupau la puta unul pe celalalt si curisor .Iam explicat ca nu este bine si sa nu mai faca lucrul asta dar la cateva zile a venit un alt baietel de 5 ani ce sa mài jucat cu nepotul meu , si baietelul meu la pupat si pe acela .Lam certat si iam dat cateva palme peste fata si a spus ca nu la pupat ca statea doar cu capul pe picioarele lui celalat spunea ba ca la pupat ba ca nu ca statea doar cu capul pe picioarele lui.Nu stiu cum sa procedez va rog mult ajutatima simt ca o sa inebunesc va rog vreau sa stiu ce se intampla cu baiatul meu .

 19. ioanna permalink

  buna seara….
  sincer citesc toate mesajele de mai sus si „ma ingrozesc”…
  multa rabdare si multa intelegere parintilor doresc.
  si eu am un baietel de 6 ani dar inca nu am avut probl de genul asta.. suntem zilnic unul cu altul…ne jucam sau stam impreuna si nimic atragator nu observ…oare este normal ca pana acum sa nu l intereseze partea genitala?
  mentionez ca am fost foarte deschisa cu el…mai pana la 5 ani faceam baie impreuna dar fara sa mi vada organele genitale…are si o surioara de 2 ani si 6 luni si din cand in cand mai sunt la baie amandoi…dar tot asa ii spal repede si nici prin cap u i trece sa se uite la ea…preocupati de jucariile din cadita si din jurul lor din baie(jucarii de pe jos).
  am mai avut intrebari ce este asta si asta?!…dar i am spus ca urinam ptr asta functioneaza iar fetele au la fel doar ca nu se vede .
  este putin mai copilaros baietelul meu desi este f inteligent si istet in acelasi timp…prefera sa doarma doar cu mine..plange si spune ca atat de mult ma iubeste ca toata viata isi doreste sa fie langa mine…si eu imi manifest dragostea fata de el la fel…ne spunem zilnic ca ne iubim…ne imbratisam mereu…si cu surioara la fel si tati….e ceva normal ptr noi…insa nu accepta ca eu si sotul sa ne pupam pe obraz sau sa glumim mai mult…foarte gelos…il luam cu binisoru cu toti 3 sa ne pupam prieteneste din astea!!
  intrebarea mea este…este normal sa nu foe inca curios sau sa nu aiba simtaminte vis a vis de organele genitale pana la varsta asta?!
  noi traim in Iran si igiena zilnica se face prin spalare cu apa dupa toaleta…sotul e iranian insa nu suntel indoctrinati cu nimic de aici doar ca eu choar igiena am aleso ptr noi sa fie asa ptr ca mi place sa fim curati..este f normal dupa parerea mea sa folosim apa dupa toaleta.
  Deci,inca eu ii fac igiena baiatului ptr ca mai stropeste cu apa in stanga si dreapta si vreau sa fiu sigura ca e bine efectuata…e totusi copil!
  oricum mai avem 3 saptamani si implinim 6 ani..se va spala singur in viitorul apropiat.
  inca odata doresc sa stiu daca este normal daca pana acum nu a avut sentim masturbarii sau alte curiozitati…vad ca f multi copii au asta.
  doresc un raspuns….multumesc!

 20. Buna seara,am un băiețel de 10ani si l-am prins masturbanduse,cand ma vazut sa rusinat si a inceput să planga am incercat sal linistesc,si sa imi spuna dece face asta,,raspunsul lui a fost,,,,m-ia zis un prieten ca daca no fac va rămâne mică,si el nu vrea sa rada copii de el,,,,nu mi-am găsit cuvintele sa ii explic nimic,am ramas socata,,eu sunt divortat de tatal lui,si copilu nu poate purta o discutie tată-fiu vreau sa ma indrume cineva cum sa ii vorbesc.

 21. Oxana permalink

  Bună seara!
  Băiatul meu de 7 ani îmi spune ca i se mărește penisul, mai grav însă este ca a spus și unor fetite despre ceea ce se i se întâmplă.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Cum adica educatie sexuala in scoli - psihologpentrucopii.ro

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.