Skip to content

Informații actualizate despre copiii stângaci

by Raluca Mosora on 4 octombrie, 2011

copiii stangaciSă ne imaginăm că tocmai ai observat că micuţul tău este stângaci. Este un motiv de bucurie sau de îngrijorare? Dacă apleci urechea în jurul tău, vei primi o mulţime de informaţii: unii te vor felicita, spunând că vei avea un copil creativ, sensibil şi inteligent. Alţii îţi vor spune că este un lucru rău, pentru că va fi un copil mai timid, mai încet, şi mai neîndemânatic. În plus, mai este şi părerea populară conform căreia a fi stângaci este un defect. Pe care dintre ei să îi asculţi? Şi mai ales, ce să faci cu copilul tău? Să îl corectezi sau să lași lucrurile să decurgă de la sine? Iată câteva dintre numeroasele întrebări pe care tu ca părinte ți le poți pune. Hai să încercăm să clarificăm principalele aspecte referitoare la copiii stângaci.

Întrebări frecvente referitoare la copiii stângaci:

1. Cum îmi pot da seama dacă copilul meu este stângaci?

Copiii stângaci nu își folosesc preferențial doar mâna stângă, ci și toate membrele și organele de simț aflate în stânga corpului: ochiul, urechea, mâna, piciorul stâng.

Pentru a-ți da seama ce preferință are copilul, roagă-l să realizeze o sarcină în care trebuie să aleagă între folosirea părții drepte sau a celei stângi a corpului: să dea cu șutul într-o minge, să taie o hârtie cu foarfeca, să se uite printr-un orificiu mic, să asculte cu urechea o scoică, etc.

Este posibil să observi că uneori copilul folosește stânga, alteori dreapta. Acest lucru este un semn că micuțul tău este ambidextru. Șansa de a avea un copil care își folosește fie stânga fie dreapta în funcție de situație este mult mai mare decât de a avea un copil doar stângaci. Doar 10 % dintre copii sunt stângaci puri, pe când 40 % sunt ambidextri, și dreptaci sunt 50% (procente aproximative).

2. Când pot ști cu siguranță dacă copilul meu este stângaci?

Chiar dacă se naște stângaci, îți poți da seama de preferința copilului după primul lui an de viață. Unii cercetători afirmă că putem obține primele indicii referitoare la preferința pentru o mână sau alta inclusiv din perioada prenatală, când se poate observa la ecograf care este mâna pe care micuțul o duce cel mai mult spre gură.

3. Care sunt cauzele pentru care unii copii se nasc stângaci?

De-a lungul timpului, mai multe teorii au dorit să explice apariția acestui fenomen, și studiile încă sunt în plină desfășurare. Unele dintre teorii s-au dovedit a fi greșite, însă ele încă mai circulă ca și adevăruri pe internet, mai ales pe paginile în limba română. De aceea cred că este utilă o clarificare în ceea ce privește aceste teorii.

Teoria dominației emisferei drepte – Cea mai populară teorie, elaborată în 1960, face legătura între mâna folosită preferențial și emisfera cerebrală dominantă.

Se ştie că în ciuda asemănării dintre ele, cele două emisfere au funcţii diferite: emisfera stângă este specializată mai ales în procesarea logică a informaţiilor, pe când cea dreaptă este specializată în producerea limbajului, a proceselor creative, a emoţiilor, şi determină orientarea în spaţiu. Între mână şi emisfera cerebrală există o legătură inversă: mâna dreaptă este coordonată de partea stângă a creierului şi mâna stângă de emisfera dreaptă.

Conform acestei teorii, majoritatea persoanelor o au ca emisferă dominantă pe cea stângă, și așa se explica de ce mâna dreaptă era folosită preferențial. La stângaci lucrurile ar sta invers, ei având emisfera dominantă cea dreaptă. Presupusa dominaţie a emisferei drepte în cazul stângacilor le atribuia acestora însuşiri precum o mai mare creativitate, o mai bună orientare în spaţiu, și faptul că gândesc în imagini (trăsături specifice emisferei drepte).

Oricât este de măgulitoare această imagine despre stângaci, totuşi ea nu este adevărată. Odată cu progresele ştiinţei s-au descoperit o mulţime de persoane stângace care au ca emisferă dominantă emisfera stângă. De asemenea, nu toți cei care au emisfera dreaptă dominantă sunt stângaci. Așadar nu este o regulă ca stângacii să aibă trăsăturile celor cu emisfera dreaptă dominantă: creativitate, dezvoltare superioară a limbajului, dezvoltare emoţională, gândire în imagini, si teoria a fost abandonată de către cercetători.

Teorii genetice – Progresele în genetică au făcut posibilă găsirea unei gene responsabile de apariția acestui fenomen. Prezența acestei gene crește probabilitatea ca copilul să devină stângaci, pe când absența ei elimină din start orice posibilitate ca micuțul să folosească preferențial mâna stângă.

Influența anumitor hormoni în timpul sarcinii – Se pare că și în timpul sarcinii pot apărea anumiți factori care duc la nașterea unui copil stângaci. Dacă primele cercetări au arătat faptul că un nivel ridicat de testosteron în timpul sarcinii îl poate face pe copil stângaci, studii ulterioare afirmă că mai degrabă estrogenul matern în exces este responsabil de acest fenomen, și doar în cazul în care fătul este băiat.

4. A fi stângaci este un defect?

În limbajul popular a fi stângaci este un termen cu o ușoară conotație negativă însemnând nepriceput, timid, neîndemânatic.

Noi cercetări arată însă contrariul, și anume că persoanele (și animalele) stângace sunt mai degrabă avantajate, mai ales în situațiile de confruntare (luptă, sport).

Psihologia evoluţionistă a pornit de la observaţia că există și animale stângace, şi că la oameni acest fenomen există încă de acum 10.000 de ani. Proporţia de stângaci din lume s-a menţinut relativ constantă, în jurul valorii de 10%  din populaţie. Dacă ea ar fi fost un defect, în cele din urmă stângacii ar fi dispărut, conform selecţiei naturale.

Animalele stângace au un avantaj în lupta cu adversarii, care derivă din faptul că sunt rarități. Pentru că nu sunt obișnuiți să se lupte cu rivali stângaci, adversarii lor sunt luați prin surprindere, și nu știu exact ce strategie să folosească pentru a învinge. În schimb, stângacii sunt obişnuiţi să se lupte cu dreptacii, care sunt majoritari, şi deci știu exact cum trebuie să acționeze pentru a câștiga. Acest avantaj se observă şi la oamenii stângaci care practică un sport ce presupune confruntarea unui adversar.

Pe lângă acest avantaj folosit mai ales în lupte sau în sport, cercetătorii presupun că mai există și alte avantaje, de vreme ce fenomenul continuă să existe.

5. Există anumite riscuri dacă ești stângaci?

Gena responsabilă de transmiterea preferinței pentru mâna stângă aduce din păcate și anumiți factori de risc. Oamenii de știință au demonstrat că gena care este responsabilă de apariția fenomenului stângăciei determină o predispoziţie către anumite boli cum ar fi schizofrenie, disgrafie, dislexie. Totuși, având în vedere ca acestea sunt tulburări complexe, care nu depind numai de factori genetici, influențele mediului și a evenimentelor din viață este foarte important în manifestarea lor.

Numeroase alte cercetări au arătat faptul că există o diferență între durata de viață a stângacilor față de dreptaci. Dacă studiile inițiale erau alarmante, arătând o diferență de 9 ani în defavoarea persoanelor stângace, ulterior s-a constatat că această diferență este mai mică de un an de zile.

6. Ce trebuie să fac dacă am un copil stângaci?

Dacă ai un copil stângaci, cel mai important lucru este să nu încerci să îl corectezi. A-l forţa pe un copil să renunţe la mâna lui dominantă nu face decât să îl încetinească şi să îi bulverseze formarea deprinderilor manuale. Imaginează-ţi cum ar fi ca tu, dacă eşti dreptaci, să fii forţat să faci totul cu stânga. Îmi imaginez că nici tu nu ai mai fi la fel de îndemânatic şi nici sigur pe tine când vine vorba de executarea diferitelor sarcini de lucru. Forţarea va avea consecinţe negative asupra copiilor în însuşirea scrisului, cititului, abilităţilor practice, şi chiar în dezvoltarea emoţională. Se spune că a forța un copil stângaci să scrie cu mâna dreaptă este ca și cum i-ai face acestuia un nod în creier.

Având în vedere că majoritatea obiectelor sunt realizate pentru oameni dreptaci, copiii stângaci vor avea un anumit dezavantaj. De aceea, pe cât posibil, încearcă să îi achiziționezi obiectele necesare adaptate stângacilor.

De asemenea, va trebui să adopți o strategie diferită de a-l învăța pe copil anumite deprinderi practice. Fie vei realiza și tu respectiva sarcină cu mâna stângă, fie va trebui să te așezi în fața lui când vrei să îi prezinți o activitate model, pentru ca el să te poată imita, ca în oglindă.

Copilul stângaci este special, în măsura în care fiecare dintre noi este special. El poate fi creativ, emotiv, inteligent sau timid, la fel cum poate fi orice copil dreptaci. Fiind în minoritate, el trebuie să se adapteze la lumea de obiecte și de acțiuni ale dreptacilor. În interiorul acestei lumi, el contribuie cu felul lui specific de a realiza anumite lucruri, și chiar poate să modifice situațiile în favoarea lui. În cele din urmă, copilul stângaci este încă o dovadă ca suntem cu toți diferiți, și că diversitatea dă culoare vieții.

(Sursa foto)

9 Comments
 1. Cine doreste sa afle amanunte despre subiect are la dispozitie http://desprestangaci.blogspot.com/

 2. natalia permalink

  ce sa fac daca deja am comis greseala de a-mi corecta copilul?

  • Buna ziua, Il puteti lasa sa se re-obisnuiasca sa faca lucrurile cu mana stanga. Daca nu e foarte mare, se va obisnui repede.

 3. natalia permalink

  Multumesc frumos!!!

 4. O gama variata de produse pentru copii stangaci gasiti pe site-ul http://www.e-stangaci.ro – pixuri, rollere, creioane, culori, ascutitori, foarfece, carti.

 5. Dana permalink

  Interesant articolul
  Baiatul meu, 9 ani, e stangaci.Totul e ok, doar o mica problema ; invatatoarea lui, imi scrie in ultimul timp, mesaje in care imi transmite ca, baiatul meu scrie incet, si trebuie sa scrie mai repede. Probabil sa tina pasul cu ceilalti.
  Ce pot sa fac? Cum sa procedez, ca sa fie si invatatoarea multumita, si baiatul meu? Multumesc

 6. Mari permalink

  Spune-i sa încerce ea sa scrie cu stânga

Trackbacks & Pingbacks

 1. Copiii stângaci vorbesc mai greu?! – UNICORNUL ALBASTRU
 2. Copiii stângaci vorbesc mai greu?! - Unicornul Albastru

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.