Skip to content

Pregătește-ți copilul pentru grădiniță

by Raluca Mosora on 6 septembrie, 2011

pregateste-ti copilul pentru gradinitaIntrarea în grădiniţă este o schimbare foarte importantă pentru copil. Ea este prima experienţă majoră de socializare în afara familiei, care îl solicită pe micuț să se adapteze unui nou mediu. La grădiniţă nimic nu seamănă cu acasă: camera arată altfel, sunt alte jucării, alte zgomote, alte mirosuri, mâncarea are alt gust, programul este şi el diferit. Este normal ca micuţul să fie bulversat și să aibă nevoie de timp pentru a se adapta.

Dacă până atunci copilul este obişnuit cu prezenţa constantă a unui membru al familiei, deodată el este înconjurat numai de copii de aceeaşi vârstă, în mare parte necunoscuţi. În plus, educatoarea nu are cum să îi ofere atenţia pe care copilul s-a obişnuit să o primească din partea părinților, având în vedere că trebuie să fie atentă la încă 20 de copii.

Şi pentru tine ca părinte intrarea la grădiniţă a copilului presupune mari schimbări. Până la 3 ani legătura dintre voi a fost aproape neîntreruptă, şi aţi fost mereu aproape unul de altul. Acum, nu o să îl mai vezi multe ore pe zi, şi este normal să vi se facă dor unul de altul. De asemenea, dacă până acum erai obişnuit să controlezi tot ce ţine de copil, să fii alături de el şi să îi oferi tot ce are nevoie, acum trebuie să îl laşi singur într-un mediu nou, pe care nu îl poţi influenţa prea mult. Este normal să îţi pui fel de fel de întrebări legate de siguranţa copilului, de felul în care este tratat, de felul în care se simte.

Având în vedere că este un eveniment atât de important, copilul are nevoie să fie pregătit din timp pentru grădiniță. În principal, pregătirea presupune două aspecte majore: să îl obișnuiești cu despărțirea de tine și să îl pregătești să facă față schimbărilor. Să vorbim despre fiecare în parte:

Obişnuieşte-l să suporte despărţirea de tine

Cea mai mare provocare a mersului la grădiniţă este ca micuţul să se obişnuiască fără tine o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru se realizează treptat (vezi cum în articolul Copilul tău plânge când pleci?).

Momentul în care trebuie să te desparţi de el şi să îl laşi la grădiniță este cel mai dificil pentru micuţ. Iată ce poţi face ca să îl ajuţi să treacă cu bine peste el:

 • Oferă-i la plecare jucăria preferată, sau un obiect care îţi aparţine, pe care să îl strângă în braţe în momentele în care îi este dor de tine. Este ca şi cum o mică parte din tine continuă să rămână cu el.
 • Fii cinstit cu el în privinţa timpului cât va sta la grădiniţă. Spune-i când te vei întoarce după el (de exemplu dacă este la grădiniţa de 8 ore spune-i că te întorci după ce se trezeşte şi se mai joacă puţin). Mulţi părinţi se bazează pe faptul că copiii nu au noţiunea timpului, şi îi păcălesc că se întorc imediat. Rezultatul este ca micuţii îşi aşteaptă nerăbdători părinţii, în loc să înceapă să exploreze noul mediu. Ei simt mult mai intens sentimentul de a fi abandonat de părinţi, pentru că nu înţeleg de ce aceştia nu se întorc, deşi au promis că vin repede.
 • Observă cu atenţie starea ta de spirit. Dacă te simţi foarte îngrijorat, cu siguranţă că îi vei transmite această stare şi copilului. Dă-ţi seama care sunt motivele pentru care îţi faci griji, şi încearcă să le rezolvi.
 • Fii sincer în ceea ce priveşte propriile tale emoţii. Dacă îţi dai seama că şi tu eşti emoţionat, poţi să îi spui asta copilului, ca pe un lucru firesc, în loc să te prefaci că eşti calm (altfel copilul va observa discrepanţa dintre ce spui şi cum te simţi, şi va deveni şi mai tulburat).
 • Acceptă emoţiile lui, aşa cum sunt ele, fără să încerci să i le înăbuşi. Este firesc ca la început să se simtă trist, speriat, poate chiar disperat sau furios.
 • Prezintă-i educatoarea într-o lumină pozitivă, ca şi cum este o prietenă de-a ta. În lipsa ta, educatoarea este cea mai importantă persoană pentru el. Dacă observă că ai încredere în ea, se va simţi şi el mai în siguranţă.
 • Nu pleca pe furiş, nu te întoarce înapoi dacă auzi că plânge, şi mai ales nu ceda rugăminţilor lui de a-l lua înapoi acasă. Altfel, îi va lua mult mai mult timp să se adapteze la grădiniţă.
 • Când vii să îl iei de la grădiniţă, nu te îngrijora dacă este morocănos sau chiar supărat pe tine. Este o reacţie normală după despărţire. Accept-o ca atare şi nu fă mare caz de ea.

Pregăteşte-l pentru schimbare

A doua mare provocare pe care o presupune grădiniţa este ca micuţul să se adapteze la noul mediu, cu toate schimbările presupuse de acesta. Iată ce poţi face pentru a-l ajuta:

 • Prezintă-i din timp mersul la grădiniţă ca pe ceva pozitiv şi interesant. Povesteşte-i despre activităţile pe care le va face, despre surprizele de acolo, şi pe cât posibil familiarizează-l cu activităţile de acolo (staţi acasă la măsuţă pentru a desena, jucaţi-vă cu plastilină, etc).
 • Prezintă-i mersul la grădiniţă ca pe ceva normal, ce toţi copiii fac. Îi poţi spune că aşa cum adulţii merg la serviciu, copiii merg la grădiniţă. Povesteşte-i despre amintirile tale de la grădiniţă, pentru a înţelege că şi tu ai trecut prin experienţa asta.
 • Prezintă-i în mare activităţile care se vor desfăşura la grădiniţă, precum şi programul de acolo: sosirea la grădiniţă, mesele, ora de somn. Copiii au nevoie să reducă din incertitudini şi să ştie de dinainte câte ceva din ce se va intalmpla acolo. Răspunde-i la orice întrebări legate de grădiniţă, cu răbdare.
 • Pe cât posibil, familiarizează-l cu locul de dinainte de a începe grădiniţa. Fă măcar o vizită cu el, prezintă-i educatoarea, mergi de mai multe ori până acolo, ca să fie obişnuit măcar cu traseul casă-grădiniță.
 • Implică-l şi pe el în pregătirile pentru grădiniţă. Mergeţi împreună să cumpăraţi hăinuţe pe care le va purta la grădiniţă, pregătiţi împreună rucsăcelul. În felul acesta mersul la grădiniţă poate deveni un eveniment pe care îl aşteaptă cu nerăbdare.
 • Perioada de adaptare este foarte solicitantă pentru copil. Pe cât posibil, fă astfel încât să nu intervină şi alte schimbări în mediul familial, pentru că micuţul nu poate face faţă la atâtea schimbări. Cu cât în familie lucrurile sunt mai previzibile în această perioadă, cu atât micuţul se va simţi mai în siguranţă.
 • În primele săptămâni de grădiniţă, este posibil ca copilul tău să doarmă mai agitat,să îşi piardă pofta de mâncare, să fie mai irascibil. Nu te îngrijora peste măsura dacă se întâmplă aceste lucruri, ele sunt efecte normale ale schimbărilor din viaţa lui.

În mod normal, după 2 săptămâni copiii încep să se adapteze la grădiniţă. Ei nu mai plâng la despărţire, şi se implică în activităţile de la grădiniţă. Dacă după o lună educatoarea îţi spune că micuţul tău încă nu s-a adaptat, ar fi bine să consulţi un psiholog.

Chiar dacă începutul este mai greu, grădiniţa este una dintre cele mai bogate, formatoare şi distractive experienţe ale copilului. Ajută-l să facă primul pas cu dreptul!

(Sursa foto)

Articol din categoria:Copilăria pas cu pas
43 Comments
 1. Gheorghe Cristina permalink

  Buna ziua,

  am si o problema cu fetita mea de 2 ani si 9 luni. Am inscriso la gradinita si de luni a inceput sa mearga, doar ca plange foarte tare ceea ce stiu ca este normal inca luni cand am luat-o de acolo a facut pipi pe ea cand m-a vazut, iar marti a vomitat de plans cand am lasat-o. Nu vrea sa manance la gradinita , nu se joaca, acasa plange toata ziua si a inceput sa se trezeasca plangand si sa strige dupa mine desi sunt langa ea. Daca iesim undeva la joaca nu mai vrea sa plece de langa mine si nu stiu cat este de normal deoarece pana acum nu erau probleme. Adica eu oricum stau acasa cu fetita mai mica inca un an si as dorii un sfat pt ca nu stiu ce sa fac. nu as vrea sa o traumatizez. Ms frumos

  • Buna ziua, reactia fetitei dvs. este intr-adevar puternica, semn ca nu este deloc pregatita sa se desparta de dvs. Daca mai continua asa cateva zile cred ca este bine ca o perioada sa o mai tineti acasa, in care sa o pregatiti pentru gradi (sa ii spuneti ce frumos este acolo, cand iese afara sa va straduiti sa o faceti sa se joace si cu alti copii, sa ii spuneti ca nu o sa o lasati la gradi). Apoi, cand credeti ca este pregatita, incercati din nou sa o duceti la gradi, dar daca va avea aceleasi reactii cred ca nu e indicat sa o lasati la gradinita inca.

 2. gheorghe cristina permalink

  Va multumesc frumos pentru sfaturi. intradevar am renuntat pentru o perioada sa o mai duc deoarece astazi dimineaza a facut un atac de panica si sa invinetit la fata si nu mai putea respira in momentul in care am vrut sa o las la gradinita. desi toata lumea mi-a explicat ca ar fi normal o astfel de reactie eu nu pot sa imi vad copil suferind atat de tare si nu cred ca ar fi benefic pt psihicul ei. este un copil care interactioneaza zilnic cu foarte multi copii este sociabila desi putin retrasa la inceput dar teama de a ramane la gradi singura fara mine este mult prea mare. va multumesc inca odata si mult succes in ceea ce faceti.

 3. cenca mihaela permalink

  buna ziua,
  as dori tare mult sa vorbesc cu dumneavoastra. avem probleme cu nepotica mea de 3 anisori. a fost la gradinita 3 zile si s-a schimbat complet, din fetita vesela si comunicativa , acum plange si e “suparata ca a certat-o doamna” – vorbele ei, nu mananca, nu mai vrea sa doarma la pranz. va multumesc mult…

  • Buna ziua, reactia ei, desi este destul de puternica, este totusi fireasca in primele 2 saptamani. Va recomand sa aveti o discutie cu educatoarea, in care sa o rugati sa fie mai toleranta si amabila cu fetita, pentru ca este mai sensibila. Daca in timp reactia ei ramane la fel sau chiar se accentueaza. atunci trebuiesc luate masuri mai serioase, dar deocamdata cred ca o discutie cu educatoarea ar putea rezolva problema. Haideti sa mai pastram legatura pe facebook zilele astea, ca sa vedem cum evolueaza nepotica dvs.

 4. Apostol Adriana permalink

  Bun gasit! Avem si noi o problema cu adaptarea la gradinita: ne-am mutat din tara de 4 luni si baietelul de 3 ani si 9 luni a primit destul de bine schimbarea si nou program cu gradinita.Este prima data cand merge in colectivitate dar i-a placut de la inceput (a plans putin in primele trei zile) si acum dupa doar 2 saptamani de la inceperea gradinitei cere sa mearga si in weekend.Problema este ca fiind un copil mofturos nu vrea sa manance mancarea primita acolo.Nu vrea sa guste nimic,spune ca nu o sa manance niciodata.Nu mai vrea sa manance de pranz nici cand e acasa!! Nu stiu cum sa reactionez,probabil ca ar trebui sa nu-l bag in seama si sa nu fac caz de asta dar deja 2 zile la rand i-a fost rau deoarece refuza sa manance:ultima masa pe care o accepta este gustarea de la ora 9 de la gradinita(atunci primeste pachetelul cu mancare de acasa) si apoi mai mananca acasa pe la ora 16-17 cand i se face foarte foame.Multumesc anticipat!

  • Buna Alina. Probabil ca baietelul tau, ca proces a adaptarii la gradi, si-a pierdut putin apetitul pentru mancare. Asta in mod normal ar trebui sa treaca de la sine in cateva zile, timp in care ce puteti face deocamdata este:
   – sa nu il fortati sa manance. in timp va deveni curios de la sine sa guste si mancarea de acolo (sau poate are nevoie sa se adapteze la gustul mancarii de la gradinita, sau poate chiar nu ii place gustul mancarii)
   – sa va adaptati cerintelor lui alimentare si sa ii dati sa manance ce nu refuza, ca sa recupereze 🙂
   – in perioada asta sa fiti cat mai calzi si intelegatori cu el, are o perioada dificila si nu are nevoie de un stres in plus 🙂
   succes si sper sa auzim de bine!

 5. paraschiva permalink

  buna ziua ma numesc macovei paraschiva si am o problema cu fetita mea de 5ani jumate,am dat-o de 3 ani jumate la gradi la inceput era tare entuziasmata ca merge la gradi ,dar acum nu mai este la fel ,pot spune xca nu mai este atenta nu ami este activa la fisele de lucru si mereu geseste. ce ma sfatuiti sa fac?multumesc tare mult

  • Buna ziua, va sfatuiesc sa mergeti la consilierul din gradinita, pentru a se intalni de cateva ori cu fetita si a vedea care este cauza schimbarii atitudinii ei. serviciile acestuia sunt gratuite, daca fetita este la o gradinita de stat. De asemenea va trebui si dumneavoastra sa va intalniti de cateva ori cu consilierul ca sa ii dati mai multe informatii si sa va spuna ce a observat.

 6. Adrian permalink

  Buna ziua. Ma bucur de aceasta oportunitate de a putea pune intrebari.
  Avem un baiat de 2 ani si 3 luni care de 1 saptamana merge la cresa. L am lasat mereu 8 ore acolo. In primele 2 zile a mancat mancarea, in celelalte 3 a refuzat o categoric. Tot de 3 apoi zile se tezeste noaptea si plange urat apoi iar se culca iar plange cateva ore. Este normala reactia lui! Sa il duc 4 h zi? Ceea ce mi au spus doamnele este ca sta retras pe un scaun cu paturica in mana toata ziua. Multumesc

 7. alina dobra permalink

  buna ziua,am si eu o problema cu fetita mea .are 3 ani si de doua saptamani am inceput gradinita(in anglia).nu vrea sa stea decat cu mine la gradinita,cand vreau sa o las singura plange pana vomita,plange ore intregi. nu stiu daca este bine sa o mai duc pt ca pe mine nu ma mai primeste sa stau cu ea?multumesc

  • Buna ziua, din ce v-ati dat seama, care este cauza acestor reactii? Este fetita in general o structura mai anxioasa? Se adapteaza mai greu la schimbare? Nu a fost obisnuita sa stea separata de dvs. pana acum? Nu cunoaste limba? Nu este la un nivel de dezvoltare specific varstei? Cred ca e important sa va dati seama care sunt motivele, pentru a putea sa incepeti sa o ajutati. Intre timp, daca situatia se inrautateste si va permiteti, mai tineti-o putin acasa.

 8. Liudmila permalink

  Buna ziua!!!Am inceput si noi sa avem o mica problema cu adaptarea la gradinita,ne-am mutat din tara de 2 luni,fetita are 3 ani si 9 luni este o fetita ft.ft.comunicabila,ar sta de vorba cu toata lumea si ar povesti,ii place sa discute sa de-a sfaturi,era ft.vesela la gradinita din Romania.Aici s-a comportat ft.bine in primele 2 saptamani de gradi,avand in vedere ca nu cunoaste nici limba,colegii noi ,educatoare noua,mergea cu mare placere,ca si in Romania dealtfel,Si dupa 2 saptamani plange dimineata cand o las,nu chiar in fiecare zi,zice ca vrea sa stau cu ea.Oare sa fie din cauza ca nu se poate exprima,nu poate vb.cu copii,educat.?Si acasa a devenit mai irascibila,mai rea putin.Inainte ma-ntelegeam cu ea din jumatate de cuvand.Cu ce as putea sa o ajut,pana isi da drumul cu limba?Multumesc anticipat

 9. rodyca permalink

  buna ziua am o fetita de 2 ani si 7 luni pe care am dato la gradi primele 3 zile a fost ok nu mi a simtit lipsa apoi a inceput sa planga ca vrea “acasa la ea” nu asta a fost problema pt ca am duso in continuare problema e ca de 2 saptamani de cand am duso cand ies afara iar in parcul in care iesim de doi ani nu mai vrea sa comunice cu nici un copil plange si imi spune ca vrea acasa la ea desi pana acum nu imi facea asa din contra abia o puteam lua din parc va multumesc

  • rodyca permalink

   va rog sa imi raspundeti mult

  • Buna ziua, din ce imi spuneti fetita este in plin proces de adaptare la gradi, insa dupa 3 zile nu putem sti daca este o reactie normala sau este inceputul unei probleme. depinde mult cum ati pregatit-o pentru gradi, cum este ea ca si temperament, cum are loc concret despartirea de dvs., care sunt emotiile dvs la despartire, cum a facut fata separarilor de dvs. din trecut, etc. Iata de ce este nevoie de o discutie mai ampla, si, cum nu am datele problemei, nu am ce sa va raspund astfel incat chiar sa i se potriveasca exact. Daca gradinita are consilier, puteti apela la el, sau puteti sa o rugati pe educatoare sa o observe mai bine, astfel incat sa isi dea seama care este problema cu fetita dvs.

 10. claudiu permalink

  Buna ziua. Avem un baietel de 2 ani si 2 luni si avem niste probleme: la 1ani si 9 luni a fost dus prima data la cresa. Acolo am inceput cu cate 2, , dupa aceea cate 3 ore, cate 4,cate 6, cate 7 ore si dupa 5 zile s-a imbolnavit( a tinut-o cu febra 4 zile dupa care i-am dat antibiotic,bineinteles indicat de medicul pediatru). Am incercat sa-l mai ducem din nou la cresa dar dupa 5 luni adica la 2 ani si o luna si bineinteles ca s-a imbolnavit din nou ca data trecuta. Copilul este foarte atasat de noi iar cand maicasa il lasa la cresa si ii explica ca dupa 2 ore va veni dupa el, plangea foarte rau si numai in brate la ea vroia…..desi noi in prealabil i-am explicat ca il vom duce la cresa,ca este un loc frumos unde sunt multi copii…etc. ACum eu si cu sotia ne gandim cum sa facem sa accepte cresa, deoarece la toamna va fi cam obligatoriu sa-l lasam,deoarece nu vom mai putea sa-l lasam in grija bunicilor acasa. Va multumesc.

 11. claudiu permalink

  In fiecare zi el lua o jucarie de acasa pe care o tinea tot timpul la el, cat statea la cresa. problema era ca nici nu se dadeau jos din masina in parcarea de la cresa ca copilul incepea sa planga. Dupa ultima vizita la cresa, acasa la noi ii numai in brate la maicasa vroia. Noi ne-am speriat foarte tare deoarece sa imbolnavit si 6 zile am avut febra, am fost la medicul pediatru…daca il ducem din nou la cresa si se imbolnaveste din nou…..asta-i temerea noastra. Va multumesc.

 12. mirela permalink

  Buna ziua, baietii mei au doi ani si patru luni, merg la cresa de la un an jumatate, de doua luni au inceput sa ceara la toaleta , acasa, la plimbare, chiar daca mergem cu masina, doar seara la culcare le pun pampers, problema mea acum este ca la cresa nu le-am mai pus si nu le-am mai dat pampers pe timpul zilei decat pentru somnul de pranz dar nu vor sa ceara, fac pe ei si pipi si treaba mare, doamnele ii intreaba sau cand merg in grup nu fac totdeauna, eu am vorbit cu ei, le-am explicat ca sunt baieti mari ca trebuie sa ceara si la cresa asa cum cer acasa dar nimic, din septembrie am inceput gradinita, desi le-am explicat cum este acolo ca au wc-uri pentru copii,tot imi dau schimburi ude ca nu cer pipi… si nu stiu ce sa fac, nu inteleg de ce acasa cer si acolo nu.va multumesc!!

 13. Buna ziua! Am doi copii: o fetita de 2 luni si un Băiețel de 3 ani si 4 luni. In toamna asta am dus baiatul la gradinita. Primele doua zile a fost bine, dupa care a devenit f respingator la ideea de a mai merge la gradi. Așadar, următoarele 2 zile s-au lasat cu plâns, țipete, refuz categoric din partea lui. Dupa 4 zile de gradi am fost nevoită sa il țin acasa 2 sapt pt ca se imbolnavise. O sapt a fost răcit, următoarea a avut pb cu burtica. In fine.. Dupa astea 2 sapt am reluat inițiativa de a-l duce la gradi. Deloc surprinzător, a ieșit nu prea bine. toate eforturile inclusiv ale educatoarei de a-l desprinde de mine au fost zadarnice. Nici nu am putut sa il las in starea aia plâns acolo, asa ca l-am luat acasa cu mine. Nu stiu insa ce sa fac in continuare pt a nu avea de suferit. Sa mai insist aici chiar daca plânge, caut o alta gradinita cu o educatoare mai buna (cea de aici mi se pare si mie un pic severa), sa il mai țin acasa un an? Inca ceva de stiut este ca pana sa il dau la gradi stătea fara pb cu bunicii si nu numai atunci cand plecam imi zicea pa pa, stătea cu oricine, adica nu erau probleme, el este si un copil f sociabil, vorbăreț,stam in centrul orașului, deci nu e izolat de lume..acum insa cand trebuie sa mai plec o zi in weekend nu mai vrea sa rămână nici cu bunicii. Ajutati-ma va rog cu un sfat ca nu stiu ce sa mai fac. Va multumesc!

 14. Buna ziua! Deci dvoastra considerati ca ar fi bine sa il duc incontinuare deși plânge? Sunteti sigura ca asta nu o sa ii lase sechele? Nu o sa aibă de suferit mai trziu? Eu ma gandeam sa caut o alta gradinita cu i educatoare mai docila, mai blândă si prietenoasa de care sa-i fie drag copilului. Ce părere aveti , va rog?

 15. Manole Mihai permalink

  Buna ziua! Am si eu un baietel de 2 ani si 6 luni. L-a inscris la creşă la inceput totul a fost ok dar dupa prima saptamana ne plange foarte rau can il ducem dimineata, stie si traseul masinii, am incercat sa schimbam si traseul dar dupa ce intra in clasa in maxim 5 min se opreste din plans. Si tot ada face si cand il iau de la creşă….este ok? Ce putem face sa nu mai plângă…va multumesc frumos

  • Buna ziua, avand in vedere ca a trecut doar o saptamana si ca nu plange decat 5 minute, cred ca se va obisnui si va accepta gradinita

 16. Ramona permalink

  Buna seara!am un baietel de 2 ani si 9 luni.suntem plecati din tara de 4 luni.am reusit foarte repede sa il inscriu la gradinita aici.A fost foarte entuziasmat..dar aici desu trebuia sa stau cu el sa se acomodeze m-au trimis acasa..a plans foarte tare..apo cat de cat s-a acomodat..s-a racit a stat o saptamana acasa si apoi a inceput greul..in prima zi am stat pe hol..si nu vroia decat cu mine inauntru..a plans foarte tare si ma striga si zicea”mamica mea nu ma lasa aici”:(apoi am vorbit cu educatoarele si am stat cu rl dar pur si simplu trebuia sa stau langa el..nici cum nu accepta sa plec..nici sa iau ceva din ghiozdanel..apoi am renuntat am zis cae si limba si nu stie ce se intampla..acum am o alta ocazie sa il duc la o gradinita in care directorul stie romaneste si o educatoare intelege si ea cat de cat..sa il duc sau sa mai astept..totul e proaspat de acum o luna..el zice ba ca vrea ba ca nu vrea..va rog un sfar..si aaa a devenit foarte mamos…sa nu disparem din raza lui vizuala:(

 17. lavinia permalink

  Buna ziua,am un baiat de 1 an si 11 luni care de aproape o luna a intrat in colectivitate dar nu vrea sa se acomodeze.Plange foarte muĺt chiar si 2 ore cu pauza de cateva minute si nu vrea sa se joace cu copiii,nu vrea sa manance s-a imprietenit doar cu bucatareasa si acolo isi petrece timpul.Acasa zice ca nu vrea la gradi dar in rest se comporta normal dupa ce ajunge acasa nu mai plange iar in parc se joaca cu alti copii.Nu sta decat pana la 12 la gradi dar nu stiu ce sa mai fac.Posibil sa nu fie pregatit inca?Mentionez ca eu doar ce am inceput serviciul si pana acum doar cu mine a stat.Sa mai am rabdare o luna posibil sa se acomodeze dupa separarea mai lunga de mine sai sa-l retrag din colectivitate ca sa stea cu bunica?Multumesc frumos!

 18. Alexandra Stoica permalink

  Buna ziua! Băiețelul meu de 2 ani si 11 luni a inceput gradinita de 3 zile. In fiecare zi a plâns cu mult,pe toata perioada cât a stat acolo,pana s-a dus bunica acolo (deoarece eu sunt la serviciu). Cât e bunica acolo se linisteste,si participa la activități. In a 3 a zi a facut o criza puternica de plâns si țipete. L am lasat acolo si peste o ora m-a sunat educatoarea sa vina cineva ca a vomitat de la atata plâns. Cum sa proces sa il fac ca se obișnuiască acolo. (Merge la o gradinita cu program de 4 ore)

 19. Florescu Oana Elena permalink

  Buna ziua
  Am un baietel de 3ani si 6 luni, si suntem in al doilea an de gradi. Problema este ca, am fost plecati fara el o saptamana , chiar prima saptamana de gradinita, si nu mai vrea acum deloc sa mearga, inclusiv comportamentul acasa s-a schimbat. Ce pot face in acest sens, sa fie bine cu el? Multumesc mult

 20. Denisa Maria permalink

  Buna ziua am și eu o mare problema cu băiețelul meu de 3 anișori de curând l-am mutat la o grădiniță noua și plânge foarte rau nu cum plângea la prima grădiniță ( țin sa menționez ca îl duc la grădiniță de la 2 ani și nu plângea asa rau cum plânge la aceasta grădiniță) ce sa fac ca numai stiu nu suport sa îl vad ca suferă deja a devenit un stres pentru mine grădinița lui va rog mult ajutați-mă

 21. Madalina permalink

  Buna ziua ,am si eu o minune de fata de 2 ani si 5 luni si am inscris-o la gradi din septembrie,in italia…acum insa nu vorbeste inca bine zice doar jumatati de cuvinte…si este si foarte atasata de mine,e foarte jucausa si sociabila dar doar daca sunt si eu langa ea…cum ma sfatuiti sa o pregatesc ptr gradi?eu in doua saptamani incep si serviciul si va trebui sa stea cu o matusa…ahh si inca nu am reusit sa renuntam la pampers?

 22. Cosmina permalink

  Buna ziua,
  Am o fetita de 1a9l care de cateva zile a inceput gradinita (gradinita privata, grupa baby). Desi doamnele sunt f dragute, sunt cativa copii in grupa, este fff dificil intrucat nu vrea deloc sa se desparta de mine. Ea vorbeste f bine, asa ca mi-a spus ca “sta la ganita, langa usa si asteapta mami”(sta la gradinita, langa usa si asteapta pe mami). Mi-a zis: “fala copii, fala doama ducatoale, fala ucalii, doal mami” (fara copii, fara doamna educatoare, fara jucarii, doar mami”). Nu vrea sa se apropie de niciun copil, nici de educatoare, nu vrea sa se joace, nimic nu ii este pe plac. Ieri o auzeam de dupa usa cum spunea ca “dechide usa, peaca afana pe cali dupa mami” (deschide usa si pleaca afara pe scari dupa mami). Astazi nu am mai reusit deloc sa o las pt ca plangea f tare si nimic nu o putea consola. Eu i-am explicat cu mult timp inainte faptul ca urmeaza sa stea fara mami, ca se joaca cu copiii, ca mami nu pleaca de tot. Trecerea incerc sa i-o fac treptat, sa-i cresc progresiv timpul cat sta la gradi. Si-a ales un rucsac si un accesoriu pt par cu care sa mearga la gradi, insa doar doua zile a acceptat sa plec si astazi mi-a spus ca nu vrea deloc sa stea si nu am reusit sa o dezlipesc de mine. Cat a stat fara mine nu vrut sa faca nimic, doar i-a spus educatoarei ca “vobete doal cu mami”(vorbeste doar cu mami).
  Ce ma sfatuiti sa fac pt a-i face adaptarea mai usoara, mai ales ca intr-o luna ar trebui sa reiau activitatea la serviciu? Multumesc

 23. Alina permalink

  Buna ziua, numele meu este alina. Am un băiețel de 4ani și jumătate care azi,pentru prima oara a mers la grădiniță. Nu i a plăcut, a început să plângă și vroia acasă. Îl mai pot tine acasă la vârsta asta?! Sau ii pot aduce acasa o educatoare de a face 2h pe săptămână lecții?! Mulțumesc !

 24. corina permalink

  Buna dimineata. Am un baitel de 3 ani si 2 luni si nu vrea sa stea la gradinita fara mine.. Ii place se trezeste dimineatza isi face si ghiozdanelu.. Dar daca sunt eu cu el altfel nu sta…si nu stiu ce sa fac. ??

 25. Obretin Georgeta permalink

  Buna ziua ..ma numesc georgeta.am și eu un băiețel de 3 și 3 luni și avem 2 săptămâni decand am început grădinița ..nu vrea sub nici o forma sa stea.plange de dimineață până la pranz ..când vin sa l iau…mi a spus educatoare că se mai potolește din plâns când îl plimba pe holul grădiniței dar va da ți seama că nu poate sa stea numai după el…va rog sa mi dați un sfat ce sa fac..

 26. Pop permalink

  Buna ma Crina am o fetița de 4 ani care de o perioada buna refuza sa rămână la gradi (deja suntem in grupa mijlocie)in primul an am avut tot așa mari probleme cu ea ,plângea pana voma,după care a început sa fie ok sa se joace cu copii sa își facă prieteni.Acum anul acesta observ ca nu mai vrea sa se joace cu copii sa își facă noi prieteni,noi fiind in Franța aici in fiecare An se schimba educatoare și copii .Eu sunt foarte îngrijorată ca nu știu ce sa întâmplat cu fetița mea care se juca ,vb cu toți copii .Am înscris-o la un curs de dans refuza sa meargă ,nici in ruptul capului nu a vrut sa meargă cu copii .va rog frumos spuneți-mi va rog ce sa fac cu ea cum sa o conving ca la școala ii frumos .multumesc frumos pentru răspuns

 27. Stirbu georgiana permalink

  Bună ziuaam o fetiță de 4 anișori si mai bine de o luna nu mai vrea sa se duca la grădiniță îmi spune tot timpul ca a batuto un băiat și acuma nu mai vrea să mai audă de grădiniță ce mă sfătuiți sa fac

 28. Mihaela permalink

  Bună ziua,am o fetita de 3 ani si 6 luni,anul acesta a inceput grădiniță,in prima saptamana a fost totul bine,nu a plâns deloc,i-a placut foarte mult,dar a doua săptămână a fost groaznică,a plâns foarte rau in fiecare dimineata si spune ca nu mai vrea sa meargă,am intrebat-o daca s-a întâmplat ceva acolo,daca a certat-o cineva…Am vb si cu educatoarea si spune ca nu s-a intamplat nimic,doar se răsfață ea.nu stiu cum sa mai procedez si daca este normal ce se intampla cu fetita,va rog dati-mi un sfat.

 29. Pătru marius permalink

  Bună ziua,
  Am si eu un băiețel de 3 ani si 11 luni care nu mai scoate nici un cuvant din momentul când intra pe usa grădiniței pana cand il iau de acolo. Mentionez ca il am la program prelungit iar 6 luni de zile a stat cu bunici la tara.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Sa ne pregatim de scoala cu Rechizite Gratis

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.