Skip to content

Cum să îți pregătești copilul pentru școală

by Raluca Drăghici on 7 septembrie, 2011

Cum sa iti pregatesti copilul pentru scoalaTe invit să faci o călătorie înapoi în timp şi să îţi aduci aminte de prima zi de scoală. Mai ţii minte cum arăta clasa? Cum ţi s-a părut învăţătoarea? Cunoşteai pe cineva? Ce imagini sau întâmplări te-au impresionat? Şi mai ales, ce emoţii simţeai? Îmi imaginez că trăiai o mulţime de emoţii: poate curiozitate, poate teamă, poate nelinişte. Cred că erai şi tu conştient că intrarea la şcoală e un pas important, şi că multe lucruri se vor schimba de acum încolo.

Începerea şcolii este un mare pas în maturizarea copilului, care presupune asumarea primelor responsabilităţi. Ca preşcolar, copilul nu avea sarcini importante de îndeplinit. Odată cu preluarea rolului de elev, el trebuie să răspundă anumitor cerinţe: trebuie să se conformeze unui program strict, să respecte reguli mai severe, care nu îi mai permit să se mişte şi să se joace în voie. Activitatea principală devine învăţarea unor deprinderi şi însuşirea de noi cunoştinţe. Pentru a putea învăţa copilul trebuie să depună eforturi pentru a rămâne atent la ore o perioadă lungă de timp. În plus, copilul este supus unor evaluări constante din partea învăţătoarei şi a părinţilor, şi devine interesat de performanţa la învăţătură. Acestea sunt elemente noi care nu apăreau în grădiniţă, şi care pot pune presiune asupra micuţului. Nu este de mirare că deseori el se simte speriat şi ar dori să se întoarcă în mediul prietenos şi lejer de la grădiniţă.

Pentru a-l ajuta pe micul şcolar să se adapteze, este important ca părinţii să facă trecerea de la grădiniţă la şcoală cât mai uşoară. Asta înseamnă în principal să îl ajute pe copil să se despartă de grădiniţă, şi se integreze într-un mediu nou. Iată cum poți face ca părinte acest lucru:

 • Prezintă-i şcoala într-o manieră pozitivă. Din păcate, copiilor li se spune mai mult despre responsabilităţile şi obligaţiile de la şcoală, şi mai puţin despre aspectele pozitive ale acesteia. La grădiniţă şcoala este prezentată în același mod negativ: ca un loc în care copiii vor fi obligaţi să stea cuminţi şi trebuie să facă teme. În plus, pentru mulţi părinţi şcoala a fost o experienţă neplăcută, şi au tendinţa să prezinte mai ales latura ei constrângătoare. Nu este de mirare faptul că micuţilor le este mai degrabă frică de ea. Dacă prezinți mai ales părțile bune ale școlii (faptul că îşi fac prieteni noi, că învaţă lucruri interesante, că vor fi sunt trataţi ca niște „oameni mari”, că programul este mai scurt decât la grădiniță), copii devin interesați și chiar nerăbdători să înceapă clasa întâi.
 • Clarifică-ţi aşteptările referitoare la şcoală. Mulţi părinţi au mari ambiţii referitoare la copilul lor, şi fără să îşi dea seama pun presiune asupra acestuia să înveţe, să se străduiască, să ia calificative bune. Dacă şi tu ai aceste aşteptări faţă de copil, nu uita că scopul clasei întâi este ca micuţul să se adapteze, şi nu să obţină performanţe. De asemenea în primul an nu este indicat ca elevii să primească multe teme pentru acasă, pentru că ei nu sunt pregătiţi să facă muncă suplimentară, în afara şcolii. Aşadar, nu introdu din primul an ideea de teme, și efort prelungit. Din păcate copiii vor avea suficiente ocazii să trăiască aceste stresuri mai încolo.
 • Informează-ţi copilul despre principalele schimbări ce vor avea loc la şcoală. Copiii au nevoie să ştie la ce să se aştepte când vor merge la şcoală. Spune-i despre noul program, despre structura orelor, despre configuraţia clasei, despre calificative. Este foarte important să accentuezi asemănările între şcoală şi grădiniţă, pentru ca micuţului să nu i se pară aceste schimbări prea mari (într-o oarecare măsură, tot ce se face în clasa întâi s-a făcut şi la grădiniţă). De asemenea afirmă-ţi încrederea că va reuşi să facă față cerințelor.
 • Familiarizează-l pe copil cu şcoala. Mergeţi de câteva ori în vizită la şcoală, prezintă-i de dinainte învăţătoarea, observă dacă va avea şi cunoscuţi printre colegi. În felul acesta copilul se va simţi mai în siguranţă la începerea noului an.
 • Obişnuieşte-l pe copil cu programul de şcoală. Asta presupune că înainte cu câteva săptămâni de începerea şcolii să îl obişnuieşti să meargă la culcare mai devreme şi să se trezească mai repede. Aceasta obişnuinţă îl va ajuta să învingă oboseala din primele zile.
 • Implică-ţi copilul în pregătirile pentru şcoală. Mergeţi împreună să cumpăraţi rechizite, şi lasă-l pe el să aleagă rechizitele care îi plac, şi pe care deabia va aştepta să le folosească (știați că există și rechizite gratis?). De asemenea creaţi un loc plăcut de studiu în casă, unde copilul îşi va putea face temele. Toate aceste pregătiri îi vor creşte entuziasmul.
 • Păstrează un mediu familial constant şi cald. Având în vedere că proaspătul şcolar trebuie să se descurce cu adaptarea la şcoală, este contraindicat să apară schimbări şi în familie. Când revine acasă, el are nevoie să ştie că lucrurile revin la normal, că totul este previzibil şi confortabil. Pe cât posibil, amână orice schimbare majoră în stilul vostru de viaţă până la sfârşitul clasei întâi, penru ca micuţul să poată face faţă cu bine integrării în şcoală.
 • Fii înţelegător cu copilul. Oricât de mult este pregătit copilul pentru şcoală, el tot va avea o perioadă mai dificilă, încercând să se adapteze. Este posibil să fie mai speriat, şi să pună în continuu întrebări legate de şcoală. Fii răbdător şi răspunde-i la toate întrebările. De asemenea e posibil ca micuţul să fie mai irascibil sau mai supărat în această perioadă, până se acomodează cu şcoala. Dă-i timp să se adapteze noului mediu.

Cu siguranţă că şi emoţiile tale ca părinte sunt la fel de mari ca şi ale lui. Tocmai de aceea este important să faci astfel încât prima zi de şcoală să fie o amintire frumoasă pentru amândoi!

(Sursa foto)

Articol din categoria:Copilăria pas cu pas
5 Comments
 1. Interesante sfaturi.
  Prima zi de scoala plina de emotii, ne tot mutau clasa de la un etaj la altu 🙂

 2. Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.

 3. E adevarat ca majoritatea parintilor au sperante si asteptari mari pentru copii lor. Iar cei mici adesea nu fac fata si in speranta de a nu-si dezamagi parintii trec printr-un stres care nu si-ar avea locul in viata unui copil.

  Sfaturile acordate au o directiva pozitiva indiferent de clasa in care cel mic intra. Felicitari pentru articol!

 4. Foarte util site-ul!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Sa ne pregatim de scoala cu Rechizite Gratis

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.