Skip to content

Vrei ca micuțul tău să se dezvolte armonios?

by Raluca Mosora on 22 iunie, 2011

Vrei ca micutul tau sa se dezvolte armonios?Ce părinte nu îşi doreşte un copil care să se dezvolte cât mai armonios? Cred că scopul oricărui părinte este să vadă cum micuţul lui creşte pe toate planurile. Pentru a ne clarifica mai bine ce înseamnă această dezvoltare armonioasă, avem nevoie să ştim la ce aspecte să ne referim exact când spunem dezvoltare.

Aşa cum organismul nostru, deşi este un tot unitar, este alcătuit din mai multe părţi aflate în strânsă legătură unele cu celelalte, aşa este şi personalitatea noastră. Dintre toate modelele care caută să explice omul din perspectiva părţilor sale componente, mie îmi place modelul conform căruia fiinţa umană este alcătuită din:

  • Corp -partea fizică. Dezvoltarea fizică se referă în principal la buna funcţionare a organismului, la menţinerea sănătăţii, la dezvoltarea acuității organelor de simţ care ne asigură contactul cu realitatea.
  • Gânduri -partea intelectuală. Dezvoltarea acestei părţi se referă la dezvoltarea gândirii, formarea unor abilităţi mintale, la capacitatea de a înţelege lumea, de a face raţionamente valide referitoare la realitate, de a stabili legături logice între evenimente.
  • Sentimente -partea emoţională. În această sferă dezvoltarea se referă în principal la recunoaşterea propriilor emoţii şi pe ale altora, la capacitatea de exprimare a emoţiilor, şi la capacitatea de a ne exprima adecvat în funcţie de context.
  • Relaţii cu ceilalți -partea interacțională. Dezvoltarea părţii relaţionale presupune crearea de legături adecvate cu ceilalţi, capacitatea de a comunica eficient, de a coopera, de a cere şi de a oferi celorlalţi lucrurile de care avem nevoie.
  • Suflet -partea spirituală. Dezvoltarea acestei părţi presupune crearea unui sistem de valori, prețuirea vieţii, respectul faţă de tot ce este viu, dobândirea unui sens al existenței.

Toate aceste părţi constituie un sistem, între ele stabilindu-se numeroase conexiuni. Gândurile noastre se întrepătrund cu propriile noastre emoţii, care la rândul lor trezesc reacţii în corpul nostru. Felul în care relaţionăm cu ceilalţi schimbă felul în care gândim şi în care îi vedem pe ceilalţi. Felul în care ne exprimăm gândurile şi emoţiile este influenţat de mediul în care am trăit.

Într-un sistem, dacă o parte se schimbă, se va schimba tot sistemul. Dacă ne schimbăm felul de a gândi, se va schimba şi felul în care ne simţim, precum şi relaţiile cu ceilalţi. Oricare dintre părţi care nu este suficient de dezvoltată le va afecta şi pe celelalte. Precum spuneam, suntem un tot unitar.

De asemenea, să nu uităm că şi copilul la rândul lui aparţine unui sistem mai mare numit familie, de care este influenţat şi pe care îl influenţează la rândul lui. Pentru ca un copil să se dezvolte armonios este nevoie ca şi familia lui să fie armonioasă.

În continuare îți propun să observi cât de dezvoltată este fiecare parte a copilului tău. Cheia unei bune observaţii este înregistrarea cât mai exactă a realităţii, fără să fie contaminată de gânduri critice, emoţii negative şi alţi paraziţi. Descoperă părtile insuficient dezvoltate la el și încearcă să le accepţi aşa cum sunt, fără să le critici. De asemenea aș dori să te observi și pe tine, precum și măsura în care tu și copilul tău semănați. A fi conștient de nivelul de dezvoltare al copilului tău este primul și cel mai important pas.

Dezvoltarea armonioasă înseamnă dezvoltarea tuturor aspectelor din fiinţa noastră. De aceea este foarte important să iei în considerare mai ales părțile la care copilul tău are nevoie să crească. Sunt foarte multe modalităţi de a realiza o dezvoltare armonioasă, pe toate planurile.  Pe multe le cunoşti și le pui în aplicare, altele pot fi noi pentru tine. În articolele viitoare voi posta în categoria Ora de joacă diverse activități de consiliere care au ca scop dezvoltarea copilului tău. Te invit să experimentezi aceste activități cu copilul tău și să îmi spui cum a fost!

(Sursa foto)

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.